În ultimele luni bancherii au anunțat că vor înăspri condițiile de creditare și vor crește avansul pentru creditele imobiliare. După două luni de la aplicare, Legea Darea în Plată a făcut creditul ipotecar mai riscant pentru bănci și mai greu accesibil pentru clienți, susțin bancherii. ”Cele aproximativ 4.000 de cazuri, dintre care au fost contestate aproximativ 1.500 reprezintă doar 0,5% din numărul de 800.000 de familii care a fost invocat drept argument fundamental pentru promovarea legii. O diferență de 99,5% față de statistica pe care s-a bazat inițierea și promovarea Legii Darea în Plată, precum și profilul sofisticat al peste 10% dintre beneficiari (investitori imobiliari ori firme), considerăm că ridica întrebări serioase, care merită clarificate în spiritul responsabilității legislative”, susțin reprezentanții Băncii Comerciale Române (BCR). Ei estimează că instituțiile bancare vor găsi soluții de reducere a avansurilor la creditele de locuință pentru categorii specifice de clienți, dar, astfel, legea Darea în Plată creează premise negative care vor genera inegalități sociale.
De pildă, reprezentanții BCR spun că ritmul de creștere a creditării pentru locuințe va încetini semnificativ, în contradicție cu nevoile generate de calitatea scăzută a fondului locativ din România (cum ar fi casele vechi, înghesuite, aglomerate cu nevoie urgente de reabilitare sau cu risc seismic ridicat). În același timp, ei spun că efectele secundare negative ale Legii se produc deja și se vor accentua pe termen lung: condițiile creditelor pentru locuințe au devenit semnificativ mai restrictive față de perioada de dinaintea implementării legii: legea accelerează evacuarile, creează riscuri pentru piața financiară, afectează premisele unei piețe financiare corecte și echilibrate.
BCR crede că Legea Darea Legea Darea în Plată are ca efect evacuarea prematură a locuinței. „Rezultatul este o dublă pierdere și pentru bancă și pentru client. La nivel sistemic, Legea Darea în Plată a afectat semnificativ procesul de refacere a încrederii dintre bănci și clienți, bazat pe scăderea costurilor cu serviciile bancare și soluții de reducere a îndatorării, în condiții de stabilitate legislativă. Dar mai mult decât atât, Legea Darea în Plată are efecte secundare negative pe termen lung: legiferează în mod nesustenabil evacuarea, creează riscuri pentru piața financiară, reduce accesibilitatea creditării pentru locuințe”, explică BCR.
Sistemul bancar din România va continua să dezvolte soluții pragmatice, iar piața va face selecția în favoarea acelor afaceri stabile și corecte, potrivit oficialilor băncii. ”Luând în considerare toate aceste aspecte, considerăm că Legea Darea în Plată este o lege departe de a fi corectă și de a genera stabilitate”, conchid aceștia.