Oficialii Băncii Centrale transmit un mesaj temperat cu privire la o posibilă recesiune. După o creștere economică mare urmează automat și o scădere. În momentul de față, suntem pe muchie de cuțit la deficitul extern – importăm mai mult decât exportăm – și la deficitul bugetar, spun surse din interiorul Băncii Centrale.
Există riscul să nu atingem ținta de deficit de 3% din Produsul Intern Brut asumată.Economia trebuie să fie bazată mai mult pe investiții, nu pe consum, așa cum se întâmplă acum. Avem mare nevoie de drumuri, măsurile populiste trebuie să se reducă, mai sunt de părere reprezentanții BNR.
România se află în cea mai proastă situaţie de după criza de acum un deceniu, spun şi economiştii ING.Ultimul raport al băncii ING atrage atenţia asupra riscurilor din economia României, în prag de an electoral, într-o perioadă în care creşterea Produsului Intern Brut începe să încetinească. „Este cam singura ţară din regiune care are o politică fiscală sau o perspectivă fiscală expansionistă, în contextul în care vin mai multe incertitudini la nivel global legate de Brexit”, atrage atenția Ciprian Dascălu, economist-şef ING.
Cert este că datele oficiale arată că împrumuturile statului au crescut de la 12,4% din PIB în urmă cu un deceniu la 35,1% din PIB. E adevărat că mai avem până la limita de 60% convenită la nivel european. Totuşi, suntem aproape de nivelul de 40-45%, care slăbeşte economia.