Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a avertizat miercuri că trimitere unor forţe de menţinere a păcii în Ucraina poate conduce la o confruntare directă între NATO şi Rusia, iar la scurt timp Kremlinul a atenţionat de asemenea că orice posibil contact între armata rusă şi forţele NATO ar putea avea consecinţe grave.
Avertismentele vin după ce Polonia afirmase săptămâna trecută că o misiune internaţională de pace ar trebui trimisă în Ucraina, căreia să i se pună la dispoziţie mijloacele necesare pentru a se apăra, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Kremlinul spune că propunerea Poloniei poate avea consecințe grave
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat ideea Poloniei drept iresponsabilă şi extrem de periculoasă.
„Orice posibilă confruntare între trupele noastre şi forţele NATO ar putea avea consecinţe vizibile care ar fi greu de reparat” , a avertizat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică.
Dacă NATO va trimite trupe de menţinere a păcii în Ucraina, aceasta va fi o ciocnire directă între forţele armate ale Federaţiei Ruse şi Alianţa Nord-Atlantică, a declarat şi ministrul rus de externe, citat de RIA Novosti.
„Colegii noştri polonezi au declarat deja că acum va avea loc un summit NATO şi că este necesar de trimis trupe de menţinere a păcii în Ucraina. Sper că ei înţeleg despre ce vorbesc. Va fi o ciocnire directă între forţele ruse şi cele ale Alianţei Nord-Atlantice, pe care nu numai că toată lumea dorea să o evite, dar a spus că nu ar trebui să aibă loc în principiu”, a afirmat Serghei Lavrov într-o întâlnire cu un grup de studenţi şi profesori de la celebrul Institut de Stat pentru Relaţii Internaţionale al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse (MGIMO).
Rusia: Influența SUA asupra Kievului zădărnicește negocierile
Moscova acuză Kievul de zădărnicirea negocierilor negocierile de pace prin avansarea unor propuneri inacceptabile pentru Rusia. Ucraina a declarat că este dispusă să negocieze, dar nu va capitula şi nu va accepta ultimatumurile ruseşti.
Referitor la negocieri, Lavrov a spus că autorităţile ucrainene renunţă la propriile propuneri făcute în cadrul discuţiilor, ceea ce face dificilă realizarea vreunui progres.
„Negocierile au început, sunt dificile pentru că partea ucraineană… îşi schimbă poziţia constant şi renunţă la propriile propuneri”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse.
Serghei Lavrov consideră că influenţa SUA asupra Kievului este cea care face ‘dificile’ negocierile ruso-ucrainene, apreciind că scopul Washingtonului este să ‘domine’ ordinea mondială, inclusiv prin intermediul sancţiunilor, potrivit AFP.
„Este greu să scapi de impresia că colegii noştri americani îi ţin de mână” pe ucraineni, a declarat ministrul rus de externe. „Americanii pornesc pur şi simplu de la principiul că nu este profitabil pentru ei ca acest proces să se încheie rapid”, pretinde el. „Mulţi şi-ar dori ca negocierile să intre în impas”, a spus Lavrov, menţionând în acest sens Polonia, unul dintre principalii aliaţi ai Kievului împotriva Moscovei, notează AFP.
„Ţările occidentale vor să joace un rol de mediator. Nu suntem împotrivă, dar avem linii roşii”, a spus în continuare ministrul rus de externe, reproşând Occidentului că „inundă Ucraina cu arme” prin livrările lor, destinate, potrivit lui, „să menţină cât mai mult posibil” Moscova şi Kievul „în stare de luptă”.
Rusia se plânge și de sancțiunile internaționale
Lavrov a mai spus că a fost „surprins” de amploarea sancţiunilor occidentale adoptate împotriva Moscovei pentru ofensiva sa în Ucraina, declanşată în 24 februarie, apreciind că acestea măsuri punitive au ca scop să „înlăture Rusia ca obstacol în calea unei lumi unipolare”.
„Toate acestea nu sunt despre Ucraina, ci despre ordinea mondială pe care Statele Unite vor să o domine”, a declarat şeful diplomaţiei ruse, citat de AFP.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat mai devreme miercuri că negocierile cu Rusia sunt dure şi uneori conflictuale.
Rusia a trimis zeci de mii de militari în Ucraina în ceea ce ea numeşte drept o „operaţiune specială” pentru a anihila capacităţile militare ale ţării vecine şi a-i elimina pe cei pe care îi numeşte drept naţionalişti periculoşi.
Forţele ucrainene au opus o rezistenţă îndârjită, iar Occidentul a impus sancţiuni drastice împotriva Rusiei în efortul de a o forţa să-şi retragă trupele din Ucraina.