Ordinul ANPC privind afișarea adaosului comercial, un pericol pentru economia națională
Concordia atrage atenția coaliției de guvernare asupra pericolului pe care îl reprezintă pentru competitivitatea companiilor românești și a economiei naționale implementarea ordinului inițiat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) (aflat încă în consultare) prin care agenții economici sunt obligați să afișeze separat adaosul comercial pentru fiecare produs în parte, la raftul fizic și pe platforma online.
Concordia este cea mai mare organizație patronală din România. În prezent, ea reprezintă mii de companii, cu mai mult de 400.000 de angajați în 20 de sectoare cheie ale economiei. S-a poziționat deja ca o punte între sectorul privat din România și structurile Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Președintele Confederației Patronale Concordia, Dan Șucu, a apreciat faptul că toate partidele politice importante din România au demonstrat un consens remarcabil și o abordare constructivă față de procesul de aderare la OCDE. Totuși, spune el, aderarea la OCDE nu este doar o realizare diplomatică, ci un angajament fundamental pentru o economie de piață funcțională.
„Asta înseamnă pentru noi predictibilitate legislativă, asta înseamnă încredere internațională crescută în guvernanța economică a României și în principal, un accent important pe cuvintele care pe noi ne obsedează: competitivitate, eficiență, randament, prosperitate”, a spus acesta.

Angajamentul României față de standardele OCDE trebuie să fie mai mult decât declarativ
Potrivit spuselor sale, angajamentul României față de standardele OCDE trebuie să fie mai mult decât declarativ, făcând referire la măsurile de intervenție prelungite asupra unor prețuri/tarife. În opinia sa, avem nevoie de companii de stat administrate cu mai multă eficiență și transparență. Companiile publice ar trebui să fie conduse după modelul de afaceri privat, cu accent pe performanță și responsabilitate și fără interferențe politice în deciziile de management, crede el.
„De exemplu, anumite politici economice din România nu sunt încă aliniate cu principiile OCDE privind piețele libere funcționale. Plafonarea extinsă a prețurilor în sectoarele energiei, alimentelor, asigurărilor a devenit o caracteristică permanentă, în loc de o măsură excepțională. Vorbim în aceste zile de afișarea adaosului comercial la toate produsele în România, un nonsens economic.
Astfel de intervenții contrazic fundamental principiile bazate pe piață pe care OCDE le susține. Mai mult, observăm practici din partea numitelor autorități de reglementare și control care se îndepărtează semnificativ de la standardele OCDE. Abordarea unor organisme de supraveghere față de companii reflectă adesea mentalități depășite”, a explicat el.
Reacția președintelui ANPC
Contactat de cei de la Gândul, președintele ANPC, Cristian Popescu-Piedone, a reamintit tuturor că proiectul de lege este încă în lucru.
„Este la Comisia Europeană, așteptăm răspuns în 60 de zile. În acest timp negociem termeni juridici cu cei implicați, plus cele două ministere”, a spus el.