Avertisment crunt al ANSVSA: 1.500 de exploataţii comerciale ar putea suferi pagube importante, în eventualitatea în care specialiștii vor cere restricții mai aspre, pentru limitarea transmiterii virusului gripei aviare.
În mai multe judeţe din țară există deja un mare risc de difuzare a bolii şi de apariţie a noi focare.
Avertisment crunt al ANSVSA: Industria cărnii de pasăre din România, în pericol
Autoritatea Sanitar-Veterinară (ANSVSA) a descoperit patru noi focare de gripă aviară în gospodării ale populației din județele Harghita și Mureș.
Virusul provine de la păsările cumpărate dintr-o fermă din Ungheni – Mureș închisă săptămâna trecută, se arată într-un comunicat de presă.
Primele informații ale anchetei epidemiologice arată că aceste noi focare au apărut din cauza comerțului cu păsări realizat prin intermediari și magazine de vânzare a păsărilor vii.
Mai mult, ancheta arată că intermediarul care a distribuit păsările în exploatația comercială din județul Mureș, unde a fost confirmat primul focar, a mai distribuit păsări (cu status de sănătate incert) în mai multe județe, ceea ce reprezintă un mare risc de difuzare a bolii și apariția de noi focare, potrivit ANSVSA.
Autoritatea Sanitar-Veterinară susține că rezultatele anchetei epidemiologice au dus la decizia de suspendare pentru 30 de zile a comercializării puilor de o zi prin intermediari.
Ministerului Afacerilor Interne realizează acțiuni de control
Pentru a se asigura de respectarea măsurilor de restricție pentru prevenirea propagării virusului gripei aviare, serviciile veterinare împreună cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne realizează acțiuni de control, inclusiv în trafic și în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat.
Instituţia avertizează, în context, că o eventuală apariţie a unor noi focare va determina extinderea restricţiilor, măsură care va genera blocaje comerciale şi pagube de natură economică, care vor afecta peste 1.500 de exploataţii comerciale care deţin 80% din efectivul de păsări al României.
Pe de altă parte, în situaţia în care nu vor mai apărea noi focare în următoarea perioadă, ANSVSA va analiza oportunitatea reducerii perioadei de aplicarea restricţiilor şi va propune o nouă Decizie a CNCB în acest sens.
„Din informaţiile preliminare ale anchetei epidemiologice rezultă că aceste noi focare au apărut din cauza comerţului cu păsări realizat prin intermediari şi magazine de vânzare a păsărilor vii.
Blocaje comerciale şi pagube economice
De asemenea, s-a constatat că intermediarul care a distribuit păsările în exploataţia comercială din judeţul Mureş, unde a fost confirmat primul focar, a mai distribuit păsări (cu status de sănătate incert) în mai multe judeţe, ceea ce reprezintă un mare risc de difuzare a bolii şi apariţia de noi focare.
În această situaţie, nedorită, se vor extinde restricţiile, care vor genera blocaje comerciale şi pagube economice, cu afectarea gravă a peste 1.500 de exploataţii comerciale, care deţin 80% din efectivul de păsări al României.
Aceasta este motivaţia, pe deplin justificată, pentru care această activitate de comercializare a puilor de o zi, prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere, este suspendată pentru o perioadă de 30 de zile, ca urmare a măsurilor dispuse prin Decizia CNCB. Anchetele epidemiologice sunt în desfăşurare”, se arată în comunicatul ANSVSA.
Sursă foto: Dreamstime.