Avertismentul dur venit de la ONU! Omenirea a devenit o armă de extincție în masă

Omenirea „duce un război împotriva naturii”, a avertizat șeful Organizației Națiunilor Unite (ONU), în timp ce, în Canada, încep negocieri urgente pentru a încetini distrugerea vieții sălbatice. Potrivit lui Antonio Guterres, summitul mondial pe tema biodiversității reprezintă o șansă urgentă de a „face pace” cu natura.

„Omenirea a devenit o armă de extincție în masă” prin exploatarea speciilor prețioase, prin poluare și prin răspândirea de specii invazive periculoase, a declarat el în fața guvernelor reunite la Montreal. Un milion de specii riscă să dispară, o extincție fără precedent, provocată pentru prima dată de oameni.

În limbajul său caracteristic, secretarul general al ONU a declarat că „tratăm natura ca pe o toaletă”, otrăvindu-ne pământul, apa și aerul cu substanțe chimice, pesticide și materiale plastice. Acest lucru echivalează cu o „sinucidere prin procură”, a adăugat el, subliniind costul pierderii ecosistemelor care susțin viața și a speciilor esențiale în ceea ce privește locurile de muncă, foametea, bolile, lipsa apei, energia și moartea.

Guterres a acuzat corporațiile multinaționale că „își umplu conturile bancare în timp ce golesc lumea noastră de darurile sale naturale”. Se estimează că moartea ecosistemelor prețioase va provoca pierderi de 2,4 miliarde de lire sterline în fiecare an până în 2030.

Tony Juniper, președintele Natural England, agenția guvernamentală de conservare a naturii, a spus că „nu mai este doar o problemă de mediu. Este o problemă economică majoră”. Deși mulți oameni ar fi văzut cândva distrugerea naturii ca fiind „regretabilă, dar o consecință inevitabilă a dezvoltării economice”, în prezent întreprinderile și legislatorii „văd din ce în ce mai mult că, dacă nu oprim și nu inversăm declinul naturii, vor exista consecințe economice și sociale foarte grave”, a declarat dl Juniper pentru Sky News.

Banii și drepturile funciare reprezintă principalele probleme

În cadrul negocierilor COP15 privind natura, asemănătoare procesului paralel COP pentru schimbările climatice, o „coaliție cu ambiție ridicată” de națiuni, printre care se numără și Regatul Unit, face presiuni pentru un acord care să inverseze declinul naturii până în 2030. Aceasta ar include măsuri cum ar fi protejarea a 30% din suprafața terestră și maritimă până la sfârșitul deceniului și obligarea întreprinderilor să evalueze și să dezvăluie impactul lor asupra naturii.

Astfel de discuții internaționale nu sunt niciodată ușor de purtat, cu bani, drepturi de proprietate asupra terenurilor indigene și măsurarea țintelor care pot fi puncte de foc. Există un deficit de cel puțin 711 miliarde de dolari (aproximativ 5,7 miliarde de lire sterline) pe an pentru a plăti pentru protecția naturii, potrivit unei evaluări realizate în 2019 de mai multe institute de conservare.

Ultimele două încercări de a stabili planuri și obiective la nivel mondial au eșuat, iar lumea a ratat fiecare obiectiv pentru 2020 din ultima rundă.

Natura trebuie să fie protejată pentru a îndeplini obiectivele climatice

Ecologiștii spun că obiectivul de a inversa pierderea naturii ar fi echivalentul pentru natură al obiectivului Acordului de la Paris privind clima de a limita încălzirea cu 1,5C peste nivelurile preindustriale.

Aceștia subliniază că este extrem de necesar un tratat de tip Paris pentru protejarea terenurilor și a copacilor, fără de care ar fi oricum imposibil să se atingă obiectivele climatice. Juniper a declarat că dezastrul climatic „a avut tendința de a domina discuția despre mediu la nivel global. Este mai simplu de explicat. Consecințele pentru oameni sunt mult mai evidente”.

El a adăugat: „Declinul naturii – și ceea ce înseamnă acesta – este de fapt un pic mai complicat, ceea ce a avut tendința de a-l ține în umbră. Dar acest lucru se schimbă.”

Aproape 200 de țări vor încerca să ajungă la un acord în următoarele două săptămâni, deși doar un singur lider mondial – Justin Trudeau din Canada – va participa, spre deosebire de zecile de persoane care au zburat pentru conferința COP27 privind clima.