Se anunță o iarnă grea, iar Bruxelles-ul pare să tragă tot mai multe semnale de alarmă în acest sens. Mihai Tudose, fost prim-ministru din partea PSD, atrage atenția că ne-ar putea confrunta inclusiv cu întreruperi de energie electrică, mai mici sau mai mari. Ce soluții are Comisia Europeană la asta?
Fostul premier al României Mihai Tudose vine cu o veste proastă pentru întreaga Românie, având în vedere cele mai noi evoluții la nivel european.
Se anunță o iarnă teribilă în Europa! Mihai Tudose avertizează că semnalele de la Bruxelles devin tot mai clare
„Vestea proastă e că vom muri un pic. De frig, dacă nu de foame ori de bombe nucleare”, scrie fostul prim-ministru PSD pe pagina sa de socializare.
Tudose amintește de declarațiile făcute de Comisarul european pentru managementul crizelor, prin care practic se admite că vom avea parte de „o iarnă de criză”. „Sunt posibile întreruperi de curent electric, pe scară mai mică sau care să afecteze mai multe state membre”, a spus comisarul sloven, potrivit lui Mihai Tudose.
„O să murim optimiști!
Vestea bună e că nu scăpăm de speranță. Are grijă Comisia Europeană să ne-o agațe în piept. Vestea proastă e că vom muri un pic. De frig, dacă nu de foame ori de bombe nucleare.
Comisarul european pentru managementul crizelor ne dă motive de optimism: Comisia Europeană e pregătită pentru ce-i mai rău, în ceea ce el admite că se anunță a fi o iarnă de criză. De exemplu, zice comisarul sloven, sunt posibile întreruperi de curent electric, pe scară mai mică sau care să afecteze mai multe state membre. Nu-i nimic, va trimite Comisia generatoare electrice, ne asigură dl Lenarcic. Nu ne spune, însă, cu ce vor funcționa aceste generatoare și cam câte gospodării vor avea lumină de la ele.
Sigur, pentru Germania nu ar fi o problemă, având în vedere pachetul masiv de sprijin pentru companii și consumatorii casnici, în sumă de 200 de miliarde de euro (5% din PIB-ul Germaniei), pe care l-a anunțat.
Deci gata cu disciplina bugetară, gata cu prudența fiscală? Păi nu eram solidari? Nu ne vâram noi, europenii, unii-n alții, ca să nu cădem? Cum rămâne cu concurența echitabilă, de vreme ce pachetul german pentru cheltuieli ar putea mări prețurile la un nivel inaccesibil altora din UE?
„Germanii sunt mai îngrijorați de aprovizionarea cu gaz decât de preț, dar pentru celelalte 26 de țări nu este așa”, observa corect ministrul italian al Energiei”, se arată în mesajul postat marți, 4 octombrie, de către Mihai Tudose pe pagina sa de Facebook.
Mihai Tudose: La primăvară vom avea foaia de parcurs care ne va spune ce trebuia să facem anul ăsta ca să nu murim la iarnă
Ȋn acest context, fostul premier subliniază că a venit un îndemn al Comisarul pentru Economie și Piață Internă ca țările UE să-și coordoneze măsurile de salvare, ca să evite subminarea pieței unice. Totuși, „apelul celor doi comisari la instrumente europene de răspuns, precum o îndatorare comună, a fost respins prompt de ministrul german de Finanțe”.
„Când ziceam, mai deunăzi, că regula iernii va fi, din păcate, ”scapă cine poate” eram neamț, fără să o știu”, mai scrie Mihai Tudose.
„Așa s-a născut îndemnul de luni al comisarilor pentru Economie și Piață Internă, italianul Gentiloni și francezul Breton, ca țările Uniunii să-și coordoneze măsurile de salvare, ca să evite subminarea pieței unice: ”Cum vor putea statele membre, care nu au aceleași marje bugetare (ca Germania), să sprijine întreprinderile și gospodăriile? Mai mult ca oricând, trebuie să evităm fragmentarea pieței interne, declanșarea unei curse a subvențiilor și punerea sub semnul întrebării a principiilor de solidaritate și unitate pe care se bazează proiectul nostru european”.
Splendid, aplauze și atât! Pentru că apelul celor doi comisari la instrumente europene de răspuns, precum o îndatorare comună, a fost respins prompt de ministrul german de Finanțe.
Deci când ziceam, mai deunăzi, că regula iernii va fi, din păcate, ”scapă cine poate” eram neamț, fără să o știu. Și fără ca alții, grăbiți să mă arate cu degetul, să știe în ce ape ne învârtim, dincolo de poveștile frumoase cu europeni generoși și solidari. E idilic, sigur că spre asta tindem, dar până atunci trebuie să ne bazăm pe generatoarele pe care ni le va trimite Comisia Europeană, când ni se va stinge lumina…
Noroc cu liderii statelor UE, care se întâlnesc la Praga zilele următoare. În ei e nădejdea. Am văzut draftul de concluzii ale Summit-ului. Textul mustește de determinare. Suntem salvați! Mai ales când Consiliul European ”invită Comisia să lucreze, de urgență, la următoarele măsuri, în vederea elaborării unei foi de parcurs pentru lunile următoare:
– accelerarea negocierilor cu partenerii noștri pentru a căuta parteneriate reciproc avantajoase, care să ducă la securitatea aprovizionării și la prețuri mai mici de import pentru Uniunea Europeană, în special prin intermediul Platformei Energetice a UE;
– propunerea de soluții viabile pentru reducerea prețurilor, prin plafonarea prețurilor la gaze;
– dezvoltarea unui punct de referință reprezentativ pentru gazul natural lichefiat, care să reflecte mai exact condițiile pieței;
– accelerarea lucrărilor pentru a asigura buna funcționare a piețelor financiare și pentru a limita excesiva volatilitate a prețurilor”.
Acum înțelegem de ce se tot întâlnesc miniștrii Energiei, o dată la câteva săptămâni, și degeaba. Păi n-au băieții foaie de parcurs!
Lasă că la primăvară vom avea foaia de parcurs care ne va spune ce trebuia să facem anul ăsta ca să nu murim la iarnă.
Scapă cine poate, ferice de el, că ăla va citi foaia de parcurs!”, se mai arată în postarea fostului premier al României.