Tânțarii femele din specia Aedesaegypti și, într-o măsură mai mică, Ae. Albopictus, transmit acest virus. Acești țânțari poartă, de asemenea, virusurile chikungunya, febra galbenă și Zika.
Există patru serotipuri ale virusului Dengue (DENV-1, DENV-2, DENV-3 și DENV-4).
Boala poate provoca numeroase simptome ale infecției tipice de Dengue și poate fi fatală
În timp ce majoritatea infecțiilor cu Dengue produc forme ușoare, uneori se transformă în Dengue în formă severă, fiind pusă pe seama serotipului DENV-2.
Serotipul DENV-2 este considerat cel mai sever. Pe lângă febră, boala poate provoca numeroase simptome ale infecției tipice de Dengue și poate fi fatală, scrie The Conversation.
Număr record de cazuri în 2023
Apar tot mai multe cazuri noi în afara Americii Latine. A existat un număr tot mai mare de cazuri cu transmitere locală în SUA, Italia și Franța, precum și primele cazuri înregistrate în mulți ani în Spania.
În 2022, au fost înregistrate 2,8 milioane de cazuri de Dengue numai pe continentul american, mai mult decât dublu față de 1,2 milioane de cazuri din 2021.
Creștere semnificativă a cazurilor în Europa
Deși majoritatea cazurilor afectează zonele tropicale și subtropicale din America, Asia și Africa, recent a fost observată o creștere semnificativă în zonele mai temperate, precum Europa. Acest lucru este valabil mai ales în sudul continentului, unde boala este prezentă încă din anii 1970.
Potrivit statisticilor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, 71 de cazuri de febră Dengue cu transmitere locală au fost raportate în 2022 în țările UE continentale, reprezentând o creștere de peste 20% față de 2021.
Ciupituri mici, consecințe mari
Dengue este o boală cauzată de una dintre cele patru tulpini de virus dengue (DENV). Se știe că toate cele patru tulpini pot circula împreună și că pot provoca aceleași simptome. O atenție deosebită trebuie acordată cazurilor de febră Dengue severă sau hemoragică, de obicei cauzată de expunerea la o tulpină, după expunerea anterioară.
Virusul nu se transmite direct, ci funcționează într-un ciclu, trecând de la om la țânțar și apoi din nou la om. Când un țânțar Aedes infectat mușcă o persoană, acesta introduce DENV în sistemul său și începe ciclul. Perioada de incubație este de obicei între 3 și 10 zile, deși poate varia în funcție de factori externi precum temperatura.
Apoi încep să apară simptome, de obicei febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, greață și vărsături. În cazuri severe, poate duce la hemoragie, insuficiența organelor și deces.
În absența vaccinurilor și a tratamentelor eficiente, este important să se elimine locurile de reproducere a țânțarilor pentru a preveni transmiterea bolii. Astfel se poate preveni nu numai răspândirea febrei Dengue, ci și virusurile transmise de țânțari care cauzează Zika și chikungunya.
În afară de simptome similare febrei Dengue, această infecție poate fi însoțită de dureri severe și continue de stomac. Pot apărea sângerări la nivelul nasului, vărsături frecvente, iar pacientul poate poate avea dificultăți de respirație.
Nu s-a găsit până acum niciun tratament specific pentru febra Dengue. Pastilele pentru scăderea febrei și analgezicele pot fi administrate pentru a controla simptomele.