”Avertizare cu privire la un nou val de tentative de fraudă printr-o campanie de atacuri de tip SMishing care utilizează identitatea vizuală a CNTEE Transelectrica SA. Cum se desfăşoară campania? Utilizatorii primesc mesaje de tip SMS prin care sunt informaţi că se va realiza deconectarea serviciilor pentru neplata facturii la energie electrică”, a transmis Transelectrica.

Transelectrica, vizată de o campanie de atacuri de tip SMishing

Compania a precizat că nu este furnizor de energie electrică, ci operatorul naţional al reţelei electrice de înaltă tensiune, prin urmare nu emite facturi.

Transelectrica SA este operatorul naţional al reţelei electrice de înaltă tensiune şi nu are calitatea de furnizor de energie electrică”, se mai arată în comunicat.

Așadar, a avertizat clienții să nu dea curs solicitărilor.

”Dacă primiţi un astfel de mesaj care utilizează identitatea Transelectrica NU accesaţi linkul”, a adăugat Transelectrica.

DNSC a avertizat cu privire la atacurile de tip SMishing

Potrivit Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), cetățenii români continuă să fie țintiți de campanii de tip Smishing. Scenariul preferat de infractori în această perioadă este cel al notificărilor prin SMS legate de livrarea unor colete, aceștia folosindu-se de imaginea serviciilor de curierat pentru a păcăli oamenii.

„Astăzi vă prezentăm o mostră de Smishing care se folosește de branding-ul DHL:

Fiți vigilenți și analizați cu atenție informațiile primite, înainte de a furniza date online! Asigurați-vă că sunteți mereu pe site-ul oficial, mai ales atunci când furnizați date sau efectuați plăți.

Evitați accesarea link-urilor sau atașamentelor din mesaje nesolicitate, venite din surse necunoscute.

Evitați furnizarea la cerere de date personale, date financiare sau date de autentificare, după accesarea unor link-uri venite prin sms, e-mail sau platforme de mesagerie! Tastați numele site-ului pe care doriți să introduceți astfel de date manual în browserul de internet, pentru siguranță.

Analizați cu atenție corectitudinea gramaticală și de exprimare a textului în limba română.

Accesați sigurantaonline.ro pentru a afla cum vă puteți proteja de atacatorii care vă vânează datele. Avem și o serie de quiz-uri, dacă doriți să vă testați abilitățile de a detecta și evita astfel de amenințări: https://quiz.sigurantaonline.ro.

SigurantaOnline este o campanie de conștientizare la nivel național, derulată de DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor (ARB), alături de parteneri importanți din sectorul privat IT&C”, scrie pe pagina oficială de Facebook a DNSC.

Recent, DNSC a informat că mai multe atacuri de tip phishing/scam sunt propagate prin intermediul SMS-urilor către cetățenii români, iar campania „impersonează Transelectrica”.