Avertisment cumplit pentru România! În 10 ani nu vom mai avea medici de familie
Așadar, preşedintele Colegiului Medicilor din România a explicat recent că în 424 de localităţi din ţară nu există medic de familie. Simultan, în peste 1000 de localităţi necesarul de medici de familie nu este acoperit, a subliniat specialistul.
Mai mult, o mare problemă este şi îmbătrânirea acestor specialişti. În acest sens, peste 10 ani nu vor mai exista medici de familie în România, iar birocratizarea excesivă a muncii lor este principala cauză a faptului că tot mai puţini medici tineri intră în sistem, a spus Prof. Coriu.
„În România avem 424 de localităţi fără medic de familie şi de asemenea avem peste 1000 de localităţi – 1098, cu necesar neacoperit de medici de familie. Noi considerăm un deficit de medici de familie undeva de 2200. Acum 10 ani aveam aproximativ 12.000 de medici de familie în relaţie contractuală cu Casa, acum avem sub 10.000.
Foarte importantă este îmbătrânirea populaţiei medicilor de familie. 47%, aproape jumătate din medicii noştri de familie au peste 61 de ani. Aproape jumătate vor ieşi la pensie peste câţiva ani. Noi peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie.
Ştiţi ce mă impresionează? În ultimii 10 ani fiecare program de guvernare începe cu această…baza sistemului sanitar este medicina primară, toţi au vorbe măreţe, cuvinte impresionante dar din nefericire constatăm că nu prea se face nimic.
Şi ca să vedem câţi intră în sistem, sub 35 de ani au numai 2,2 %. Deci practic foarte curând aceasta ar trebui să devină o problemă de strategie naţională, ce dorim, ce se va întâmpla cu medicina primară. Autorităţile, Guvernul trebuie cumva să înţeleagă această necesitate, această problemă şi să o rezolve”, a declarat prof. Dr. Daniel Coriu pentru news.ro.
Daniel Coriu spune că nimeni nu observă fenomenul
De asemenea, acesta a subliniat că fiecare localitate ar trebui să aibă un medic de familie, un asistent, o moaşă, un asistent de pediatrie, un asistent de igienă şi un asistent social.
„Vorbim de două Românii. O Românie unde numărul de medici este peste media europeană, respectiv Bucureştiul, Doljul, Timişul, Clujul, Mureşul şi Iaşiul, unde sunt concentraţi peste 50% din medicii României, şi restul 37 de judeţe care au 27.000 de medici. Ca să vorbim în mod particular despre medicina de familie, cele mai afectate judeţe sunt Tulcea, Vrancea, Sălaj, Covasna şi Călăraşi.
Văzând statistica pe boli, mă refer la bolile hematologice, marea majoritate sunt în mediul urban. Păi asta ce spune? Că se îmbolnăvesc numai cei din oraşe? Nu, de fapt cei de la ţară nu au acces la sistemul medical, ceea ce este o dramă într-o ţară a secolului nostru, este de neacceptat. Lipsa medicului de familie…trebuie să înţelegem că nu numai medicul este important, este vorba de o echipă, condusă de medicul de familie.
Fiecare localitate ar trebui să aibă un medic de familie, un asistent, o moaşă, un asistent de pediatrie, un asistent de igienă şi bineînţeles un asistent social, este o echipă. Aici ar trebui cumva autorităţile să facă ceva, să refacă sistemul de sănătate care cândva era funcţional.
Din nefericire, e România tăcută. Nimeni nu vede fenomenul, acei oameni, săracii, nu vorbesc, ei din nefericire îşi duc destinul fără ca pe cineva să intereseze. Suntem extrem de nemulţumiţi de această situaţie. Avem boli, de exemplu, hemofilia, este o boală pentru care avem tratament, avem tot ceea ce ne trebuie, dar pacientul nu poate să vină la un centru să primească tratament pentru că nu are bani de transport. Cam aici ne aflăm, asta este situaţia reală”, a explicat Prof. Coriu pentru sursa menționată.