Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, susține că este o himeră să credem că gaura din buget poate fi redusă doar prin tăierea de cheltuieli. Potrivit acestuia, sistemul fiscal a fost „capturat de grupuri de interese”.

Daniel Dăianu a spus că gaura din buget poate fi redusă, de asemenea, prin combaterea evaziunii și eliminarea excepțiilor fiscale.

„Și noi considerăm că cei care cred și mitizează corecția numai pe partea de cheltuieli întrețin, alimentează o himeră. Nu se poate face numai pe partea de cheltuieli. Trebuie să umbli și la venituri. Sigur o faci prin eliminarea exceptărilor, aceste inechități în sistemul fiscal, care este ciuruit.

A fost capturat de grupuri de interese. Asta e adevărul. Din păcate, cei care câștigă datorită acestui sistem fiscal sunt cei care vociferează să rămână ca în Caragiale: domnule, să se schimbe, dar să nu se modifice.”, a declarat acesta.

Daniel Dăianu

În ce vor consta măsurile fiscale asumate de Guvern

Măsurile fiscale, în totalitatea lor, au fost analizate de publicația Economedia, care a făcut rost și de documentul integral al proiectului de lege. Variantele anterioare ale acestuia erau ordonanțele de urgență. Ele au fost reunite acum într-un singur document.

Vă amintim că aceste măsuri fiscale au menirea de a reducere cheltuielile bugetare și de a acoperi gaura de la buget.

Printre principalele măsuri se numără și impozitul pe cifra de afaceri pentru companiile cu afaceri peste 50 de milioane de euro.

Noul impozit minim pe cifra de afaceri se aplică contribuabililor care au înregistrat în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro.

Acești contribuabili sunt obligați să plătească impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri atunci când impozitul pe profit calculat în anul de referință, de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit, potrivit Economedia. Prevederile vor fi în vigoare în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026 inclusiv.

O altă măsură va fi și impozitul de 1% pe cifra de afaceri pentru bănci. Cele vizate sunt instituțiile de credit – persoane juridice române și străine şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit.

Acestea vor datora suplimentar un impozit pe profit un impozit pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri. Impozitul pe cifra de afaceri reprezintă cheltuială nedeductibilă. Prevederile se aplică pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026 inclusiv.