Bursa de Valori București (BVB) a venit cu vești importante cu privire la cei care folosesc telefoane mobile. Ei riscă să primească apeluri de la persoane care se dau angajați ai Bursei de Valori ori ai Depozitarului Central și care încearcă să păcălească oameni.
Campanii de înșelăciune care implică Bursa de Valori București și Depozitarul Central
Recent, Bursa de Valori București (BVB) și Depozitarul Central (DC) au lansat un comunicat de presă prin care avertizează publicul cu privire la o campanie frauduloasă desfășurată de persoane necunoscute, care se prezintă în mod fals ca angajați ai acestor instituții.
Aceste încercări de fraudă vizează investitori actuali, potențiali investitori și deținători de instrumente financiare, fiind o tentativă de a obține acces la conturile bancare ale victimelor prin metode de inginerie socială.
Modul de operare al fraudatorilor
Conform comunicatului, persoanele implicate în această campanie de înșelăciune contactează telefonic victimele și le solicită fie informații personale, fie instalarea unor aplicații mobile prin care încearcă să obțină acces la datele bancare ale acestora.
Mai mult, pentru a da credibilitate demersului lor, aceștia folosesc site-urile oficiale ale BVB și DC (www.bvb.ro și www.roclear.ro) și se prezintă cu identitatea vizuală a acestor instituții (inclusiv logo-ul, date de identificare și adresa), în încercarea de a câștiga încrederea victimelor și de a induce în eroare.
Poziția oficială a BVB și DC
În comunicatul transmis, BVB și DC subliniază ferm că nu solicită și nu vor solicita niciodată date personale sau instalarea de aplicații mobile pentru a facilita accesul la conturile bancare ale utilizatorilor sau pentru a efectua tranzacții.
BVB precizează că nu are autoritatea de a contacta persoane în vederea propunerii de investiții la bursă, iar accesul la piața de capital românească se realizează exclusiv prin intermediul unei rețele de intermediari autorizați, ale căror date sunt disponibile pe site-ul BVB.
Instituțiile afectate încurajează publicul să rămână vigilent și să nu răspundă solicitărilor de acest tip
Persoanele care au fost contactate de aceste entități frauduloase sunt sfătuite să raporteze imediat autorităților competente, în special Poliției Române, orice tentativă de înșelăciune.
“Mai mult, aceste persoane fac trimitere la site-urile companiilor noastre, www.bvb.ro şi www.roclear.ro sau folosesc, în cadrul canalelor de comunicare, identitatea noastră (logo, date de identificare precum numele oficiale, adresa, nr. de înregistrare la Registrul Comerţului etc.) pentru a da credibilitate demersului şi a induce în eroare potenţialele victime.
Vă atragem atenţia să nu daţi curs sub nicio formă solicitărilor primite din partea acestor persoane. BVB şi DC nu solicită şi nu vor solicita date cu caracter personal şi nici instalarea unor aplicaţii pentru telefoanele mobile în scopul obţinerii unor sume de bani sau realizării oricăror tipuri de tranzacţii.
Mai mult, BVB nu are dreptul să contacteze nicio persoană pentru a-i propune să investească la bursă, singura modalitate de a investi în companii listate la BVB este deschiderea unui cont de tranzacţionare la unul dintre intermediarii autorizaţi, lista acestora fiind disponibilă pe www.bvb.ro. Vă recomandăm să raportaţi autorităţilor abilitate tentativele de înşelăciune, în speţă Poliţia Română”, se mai spune în comunicat.