La finalul unei vizite de cinci zile în Polonia, Mijatovic a denunţat de asemenea, într-un comunicat, deficienţele tot mai mari în ceea ce priveşte apărarea drepturilor omului, în special în materie de procreare, acces legal la avort şi contracepţie.
„Autorităţile poloneze ar trebui să ia măsuri suplimentare pentru a restabili independenţa totală a puterii judiciare şi a remedia dezacordul şi impasul care continuă să afecteze funcţionarea şi credibilitatea anumitor instituţii judiciare”, în special ale Curţii Constituţionale şi Consiliului Suprem al Magistraturii (KRS), a notat Mijatovic.
Comisarul Consiliului Europei şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că „sute de preşedinţi de tribunale şi procurori au fost destituiţi sau înlocuiţi de către ministrul justiţiei în ultimii ani”.
Marţea viitoare, Curtea de Justiţie a UE (CJUE) va analiza conformitatea faţă de Tratatul UE a Consiliului Suprem al Magistraturii (KRS) şi a două noi camere ale Curţii Supreme a Poloniei, instituţii fundamentale puse în funcţiune de conservatori în cadrul reformei lor controversate a justiţiei.
Potrivit conservatorilor polonezi aflaţi la putere, această reformă este necesară pentru a lupta împotriva corupţiei şi reţelelor moştenite din perioada comunistă.
Sesizată de Bruxelles, justiţia europeană a somat deja, în decembrie, Polonia să suspende una dintre prevederile reformei sale a Curţii Supreme care, potrivit CJUE, ar putea aduce atingere independenţei sistemului judiciar, reducând vârsta de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, ceea ce îi obliga să se retragă pe circa 20 dintre ei. Varşovia a făcut un pas înapoi în această problemă.
Bruxellesul este de părere că schimbările introduse de partidului aflat la putere în Polonia, Lege şi Justiţie (PiS), constituie o ameninţare la adresa statului de drept.
De asemenea, Mijatovic i-a cerut vineri Poloniei, ţară preponderent catolică unde dreptul la întrerupere voluntară de sarcină este printre cele mai restrictive din Europa, să „protejeze şi promoveze mai activ drepturile femeilor, punând pe deplin în aplicare Convenţia de la Istanbul” asupra prevenţiei şi luptei împotriva violenţei la adresa femeilor şi violenţei domestice.
Dunja Mijatovic a evocat avorturile clandestine sau efectuate în străinătate, din cauza accesului foarte restrâns la întreruperile de sarcină, la teste prenatale sau contracepţie de urgenţă.AGERPRES