Nicio ţară nu poate pretinde că pandemia de coronavirus s-a terminat, avertizează directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care arată că virusul se răspândeşte în continuare cu uşurinţă.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii – OMS a îndemnat luni statele lumii să menţină restricţiile antiepidemice, directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus avertizând că o deschidere fără un control asupra noului coronavirus este o ”reţetă a dezastrului”, relatează Reuters.
Tedros a admis faptul că mulţi oameni s-au săturat de restricţii şi doresc să revină la normalitate, după opt luni de când lumea se confruntă cu pandemia de COVID-19.
”Pandemia nu s-a terminat!”
”Dorim să vedem copiii revenind la şcoală şi oamenii revenind la locurile de muncă, dar dorim de asemenea să vedem acest lucru făcându-se în siguranţă”, a subliniat directorul general al OMS la o conferinţă de presă.
”Nicio ţară nu poate pretinde că pandemia s-a terminat”, a insistat Tedros.
”Realitatea este că virusul se răspândeşte cu uşurinţă. Deschiderea fără control este o reţetă a dezastrului”, atrage el atenţia.
Trebuie precizat că Europa de Vest este doar una din zonele de pe glob care se confruntă cu o revenire a coronavirusului.
Evoluția pandemiei de COVID-19 înregistrează numere record după două-trei luni în care virusul a părut sub control.
Îngrijorare în Germania
Este cazul și Germaniei care a ajuns din nou la aproximativ 2.000 de noi cazuri zilnice, fiind un nou vârf epidemic, după perioada când coronavirusul lovea puternic în întreaga Europă, care era în cea mai mare parte în carantină.
La nivel naţional, au existat numeroase focare mai mici, legate de evenimente, precum sărbători în familie cu un număr mare de participanţi, potrivit unui raport al Institutul Robert Koch, citat de agenția Dpa.
Numărul cazurilor a scăzut de la sfârşitul lunii iulie, însă această tendinţă s-a inversat recent, provocând temeri în legătură cu un al doilea val de infecţii.
Iar India, țara de pe locul 3 în ce privește numărul de cazuri de coronavirus înregistrate, a raportat duminică cel mai mare număr de cazuri noi în 24 de ore raportat până acum la nivel mondial – 78.761.
Țările cu cele mai multe cazuri de coronavirus
Recordul anterior fusese stabilit în data de 17 iulie în Statele Unite, care raportau atunci 77.638 de cazuri noi de infectare.
India este oficial cea de-a treia ţară cu cele mai multe cazuri de coronavirus, după SUA şi Brazilia, cu 3,5 milioane de persoane cu infecție Covid-19.
În total, 63.000 de persoane au murit de această boală în India. Recordul sumbru vine la doar o zi după ce guvernul indian a anunțat că va adopta noi măsuri de relaxare a restricțiilor impuse în martie pentru a limita răspândirea virusului.
Decizia a fost determinată de încercarea de a relansa economia, în condiţiile în care milioane de persoane şi-au pierdut locul de muncă.