Cotaţia internaţională a ţiţeiului nu-şi va reveni prea curând după prăbuşirea de la cumpăna anilor 2014-2015, avertizează Ben van Beurden, şeful executiv al Royal Dutch Shell. Combinaţia între tăierea producţiei de către o parte din companii şi o cerere globală în declin sunt argumentele sale pentru care preţurile nu se vor desprinde mult de reperul de 50 dolari pe baril consemnat în ultimele luni. "Preţurile scăzute vor avea implicaţii mari pentru ţările exportatoare precum Iran, Rusia şi Venezuela", a declarat acesta într-un interviu pentru revista Oil & Gas Technology şi preluat de Zero Hedge. În plus, vor fi afectate companiile cu zăcăminte de combustibili de şist mai cu seamă în SUA.

Deşi Fondul Monetar Internaţional preconizează o creştere a economiei globale în acest an, ceea ce ar conduce şi la un avans al cererii de petrol, companiile sunt încă reticente. "Cu o creştere economică moderată, preţurile pot rămâne jos pentru mult timp", spune van Beurden, subliniind însă că nu poate prezice viitorul.

Vederea şefului nu este unică în cadrul companiei. Andy Brown, director al diviziei de upsteam, anticipează, de asemenea, că nu va fi o revenire a cotaţiei internaţionale a petrolului. Contextul ar fi cel al unei frânări a economiei chineze care ar urma să conducă la un declin al cererii. "Va lua câţiva ani pentru o revenire deplină, dar nu cred că fundamentele se vor întoarce. Până atunci, încercăm, ca orice companie, să ne asigurăm că rămânem robuşti", a declarat pentru Reuters Brown.

Multe societăţi petroliere au estimări asemănătoare şi nu vor să foreze în aşteptarea unor marje mai consistente. Este o abordare de care Shell se fereşte, potrivit celor spuse de van Beurden.