O retragere rapidă şi precipitată din Afganistan, cum şi-ar dori preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, ar putea reprezenta o tragedie, cu “un cost extrem de ridicat”, atrage atenţia chiar secretarul general al NATO.
Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a comentat anunţurile făcute de Statele Unite şi a avertizat că o retragere precipitată a NATO din Afganistan ar avea “un cost extrem de ridicat”, pentru că ar exista riscul ca această ţară “să redevină o bază pentru teroriştii internaţionali”.
“Afganistanul riscă să redevină o bază pentru teroriştii internaţionali care planifică şi organizează atacuri în ţările noastre, iar Statul Islamic ar putea reconstrui în Afganistan califatul terorii pe care l-a pierdut în Siria şi Iran”, a reacţionat Stoltenberg, ca răspuns la intenţiile lui Donald Trump, încă preşedinte al SUA, de a accelera retragerea militarilor americani din Afganistan.
Şeful NATO a mai formulat această atenţionare şi în timpul reuniunii miniştrilor Apărării de la sfârşitul lunii octombrie, iar argumentele sale au fost reluate luni de şeful majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, într-o atenţionare către Trump.
Liderul republican de la Casa Albă, învins la alegerile prezidenţiale de democratul Joe Biden, dar care va rămâne în funcţie până în ianuarie 2021, a promis să pună capăt “războaielor fără sfârşit” şi a vorbit despre o retragere totală până la Crăciun.
“Vom face împreună ajustările de forţe şi vom părăsi ţara împreună”
“NATO s-a dus în Afganistan după un atac asupra SUA pentru a se asigura că această ţară nu va mai fi niciodată un refugiu pentru teroriştii internaţionali. Sute de mii de soldaţi din Europa şi din alte părţi s-au alăturat trupelor americane în Afganistan, iar peste 1.000 dintre ai eu plătit cu viaţa”, a reamintit Stoltenberg.
“Avem în prezent mai puţin de 12.000 de soldaţi ai NATO în Afganistan, iar mai mult de jumătate dintre ei sunt din forţe non-americane. Chiar şi cu noile reduceri ale SUA, NATO îşi va continua misiunea de instruire, de consiliere şi de asistenţă pentru forţele de securitate afgane şi s-a angajat să le finanţeze până în 2024”, a precizat el.
Dorinţa SUA de a se retrage din această ţară după încheierea unui acord cu talibanii şi continuarea violenţelor ridică probleme serioase pentru Alianţă.
“În următoarele luni va apărea o dilemă”, a atras atenţia Jens Stoltenberg în cadrul reuniunii miniştrilor Apărării din NATO. “Am decis împreună să mergem în Afganistan. Vom face împreună ajustările de forţe şi vom părăsi ţara împreună”, a repetat secretarul general al NATO la fiecare reuniune.
Subiectul va fi discutat în cadrul reuniunii miniştrilor de Externe din NATO la 1 şi 2 decembrie.