Escaladare inevitabilă a conflictului

Într-un editorial publicat de ziarul chinez de stat Global Times, Beijingul a avertizat că un accept dat Ucrainei pentru intrarea în NATO, așa cum a cerut președintele ucrainean Volodimir Zelenski, ar duce la o escaladare inevitabilă a conflictului, împingându-l pe președintele Vladimir Putin să folosească arme nucleare împotriva Occidentului, scrie Newsweek.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat săptămâna trecută că NATO ar trebui să întârzie discuțiile cu Ucraina privind posibilitatea intrării țării în alianță. Global Times a avertizat că „toate țările europene vor tremura sub amenințarea unui posibil război nuclear”, dacă acesta va izbucni, și a cerut alianței occidentale să se retragă din Europa de Est.

SUA, acuzată că întețește flăcările războiului

”În acest caz, nu va exista securitate pentru nimeni, nici pentru Ucraina, nici pentru alții”, a scris ziarul.

„În loc să urmărească rezoluții pentru a pune capăt conflictului, Washingtonul a arătat, de fiecare dată, că SUA se îndreaptă spre direcția opusă, întețind flăcările războiului”, susține publicația chineză.

Comentariul vine pe fondul unor reacții ale aliaților tradiționali ai Rusiei, precum India și Republica Cecenă, care și-au manifestat îndoiala față de război sau față de perspectiva desfășurării de arme nucleare în acest conflict. În ultimele săptămâni, Putin a recunoscut public că Beijing-ul a exprimat o anumită îngrijorare cu privire la direcția războiului din Ucraina.

De ce vrea China ca războiul să se încheie

David Shullman, director senior al Atlantic Council, a declarat pentru Newsweek că editorialul din Global Times nu ar trebui văzut ca o dorință a Beijingului de a pune capăt războiului, ci, mai degrabă, ca un apel spre Occident de a accepta poziția Rusiei, conform căreia SUA și NATO sunt de vină pentru conflict, iar invadarea Ucrainei a fost legitimă, având în vedere amenințarea constantă a alianței. „China dorește, în mod legitim, ca acest război să se încheie, pentru că nu servește obiectivelor sale strategice și pentru că războiul nu merge bine pentru Rusia, cel mai important partener strategic al Beijingului”, a scris Shullman.

„Dar, în loc să încurajeze o schimbare din partea lui Putin, Xi aruncă vina pe Statele Unite și NATO. Din păcate, nu ar trebui să ne așteptăm la niciun efort semnificativ din partea lui Xi Jinping, de a folosi presupusele pârghii ale Chinei, pentru a încuraja o abordare mai responsabilă din partea Rusiei”, crede analistul.

Zelenski forțează mâna Occidentului pentru intrarea în NATO

Zhang Hong, cercetător asociat la Academia Chineză de Științe Sociale, a declarat pentru Global Times că „deși Ucraina a primit asistență militară din partea NATO, este încă destul de departe de statutul de membru al alianței. Se poate spune că în prezent Ucraina este doar un aliat NATO”, explică el.

Dacă Rusia intră într-un conflict cu un membru NATO, va declanșa mecanismul de apărare colectivă al alianței, iar Rusia va avea, de fapt, un război cu toți membrii NATO. De aceea, un Zelenski disperat vrea ca Ucraina să fie primită în NATO. El vrea să forțeze întreaga alianță occidentală să se alăture războiului și să ajute Ucraina să recupereze ceea ce a pierdut, afirmă experții.

De la declanșarea conflictului în Ucraina, China şi-a menținut opoziția faţă de sancțiuni, argumentând că ”nu sunt eficiente în rezolvarea problemelor”.

Până în prezent, China, prin vocea diplomaților săi, a evitat să condamne acțiunile Rusiei în Ucraina, pe care nu le-a calificat drept ”invazie„ și insistând atât asupra „respectării integrității teritoriale a tuturor țărilor”, cât şi asupra atenției ce trebuie acordată ”cererilor legitime de securitate” ale Rusiei.