Deși poate fi un aliment hrănitor și delicios, puiul este responsabil adesea de transmiterea unor boli transmise prin alimente. Aproximativ un milion de americani se îmbolnăvesc în fiecare an din cauza consumului de păsări contaminate, care include pui și alte păsări, potrivit Realsimple.
Carnea de pui. Cum să reduceți riscul unor boli alimentare
Indiferent dacă a stat prea mult timp în frigider sau are termenul aproape de expirare, un pui gătit insuficient vă poate îmbolnăvi. Mai exact, puiul crud poate fi contaminat cu bacterii precum salmonella. De asemenea, poate avea un miros și un gust normale, și puteți avea simptome asemănătoare gripei.
Din fericire, există o mulțime de modalități de a reduce riscul apariției bolilor alimentare. Sunt importante spălarea mâinilor, utilizarea plăcilor de tăiat curate din plastic. Totodată, și gătirea puiului într-o zi sau două de la cumpărare. În plus, unul dintre cele mai importante aspecte ale manipulării puiului este gătirea acestuia la temperatura internă potrivită.
La temperaturi ridicate, bacteriile salmonella și alți agenți patogeni sunt distruse.
Iată ce trebuie să știți despre pregătirea în siguranță a puiului.
Temperatura minimă sigură de gătire
Este important să testați temperatura alimentelor pentru a ști că orice bacterie dăunătoare, cum ar fi salmonella, este distrusă în procesul de gătire.
Cu toate acestea, chiar dacă termometrul alimentar arată că puiul a atins temperatura minimă sigură de 75 de grade Celsius, Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) nu recomandă gătirea păsărilor de curte, întregi, în cuptorul cu microunde.
Când puiul crud este lăsat afară, la temperatura camerei, pentru prea mult timp, poate intra în ceea ce USDA numește „zona de pericol”.
Bacteriile pot crește rapid între 40 și 140 de grade Fahrenheit. Așa că evitați să lăsați puiul crud mai mult de două ore.
Când este afară este cald, cel mai bine este să evitați să-l lăsați afară mai mult de o oră. Ajunși acasă, băgați puiul crud în frigider. Aici va fi în siguranță până la două zile. Sau păstrați-l la congelator, până la un an.
Depozitarea puiului crud la temperaturi de îngheț încetinește creșterea bacteriilor
Depozitarea puiului crud la temperaturi reci (sau de îngheț) încetinește creșterea bacteriilor, dar gătirea sa la o temperatură internă ridicată îl ucide.
Indiferent de metoda pe care o alegeți pentru a găti puiul – grătar, la cuptor, prăjit în tigaie etc. – tot puiul trebuie să atingă o temperatură internă de cel puțin 165 de grade, înainte de a fi sigur de mâncat. Bacteriile care pot provoca intoxicații alimentare nu pot supraviețui la această temperatură, așa că trebuie să vă asigurați că puiul este gătit bine până la capăt. Acest lucru se aplică tuturor păsărilor de curte.
Cum să luați temperatura cărnii de pui
Cel mai bun mod de a afla când puiul este complet gătit și sigur pentru a fi mâncat este să verificați temperatura cu un termometru pentru carne.
Există tipuri diferite de termometre alimentare, iar modalitățile corecte de utilizare a acestora pot varia. Cu toate acestea, obiectivul este același: puiul este gata, sigur de mâncat, când ajunge la temperatura de 165 de grade F.
Cum să gătești pui perfect de fiecare dată
Pentru a utiliza un termometru alimentar, introduceți sonda în partea cea mai groasă a puiului, departe de orice grăsime sau oase,. Unele termometre măsoară temperatura în câteva secunde, în timp ce altele au nevoie de până la 20 de secunde pentru a înregistra. Termometrele au moduri diferite de a indica temperatura. Unele au afișaje digitale, care indică clar temperatura, în timp ce altele au lumini indicatoare.
Când este gata și sigur de mâncat
Indiferent de modul în care funcționează termometrul, poți spune că puiul poate fi mâncat în siguranță atunci când temperatura internă a atins cel puțin 165 de grade.
Ca și în cazul oricăror unelte din bucătărie, nu uitați să curățați corespunzător termometrul alimentar după fiecare utilizare. Metodele de curățare pot varia, așa că verificați instrucțiunile producătorului.
În general, îl puteți spăla cu apă caldă. Doar asigurați-vă că nu scufundați termometrul sub apă, deoarece acest lucru îi poate afecta.