De aceea este recomandat să gătiți aceste alimente solide la temperaturi mai joase, mai mult timp, astfel încât căldura să poată pătrunde în interiorul lor fără a usca excesiv exteriorul.

Prin încălzirea rapidă, punctele care sunt calde se vor încinge mai repede. Acesta este motivul pentru care produsul poate avea părți mai fierbinți, precum lava vulcanului, în timp ce altele rămân reci ca gheața, scrie Healthdigest.

USDA nu recomandă gătirea păsărilor de curte în cuptorul cu microunde

Deoarece alimentele nu se gătesc la fel de uniform într-un cuptor cu microunde ca într-un cuptor convențional, este important să testați temperatura alimentelor pentru a ști că orice bacterie dăunătoare, cum ar fi salmonella, este distrusă în procesul de gătire.

Cu toate acestea, chiar dacă termometrul alimentar arată că puiul a atins temperatura minimă sigură de 75 de grade Celsius, Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) nu recomandă gătirea păsărilor de curte, întregi, în cuptorul cu microunde.

De ce nu e indicat să gătiți pui în cuptorul cu microunde

Cuptoarele cu microunde generează unde electromagnetice, de joasă frecvență, dar au o lungime de undă relativ mare. Deși pot fi clasificate ca unde radio, sunt mai mari ca frecvență decât alte unde radio. Această frecvență mai mare le oferă suficientă energie, astfel încât moleculele din alimente pot să vibreze și să creeze căldură.

Credem că un cuptor cu microunde gătește alimentele din interior spre exterior, deoarece temperatura din el nu pare să fie niciodată mai fierbinte decât mâncarea.

USDA spune că acest lucru este complet greșit. Undele electromagnetice nu pot ajunge la mai mult de 3-5 cm în mâncare. De aceea, alimentele care sunt dense au nevoie de puțin mai mult timp în cuptor, astfel încât căldura să poată pătrunde în interiorul lor.

Pericolul stă în oase

Dacă în preparat există oase, așa cum e cazul unui pui umplut, acestea pot împiedica puiul să se gătească până la capăt.

USDA spune că, deși alimentele se gătesc rapid în cuptorul cu microunde, umplutura din interiorul puiului s-ar putea să nu devină suficient de fierbinte pentru a putea fi consumată în siguranță.

Cum să gătești în siguranță în cuptorul cu microunde

Pentru a vă asigura că mâncarea se gătește uniform și distruge bacteriile dăunătoare, USDA sugerează să verificați cât mai bine preparatul, pentru a vă asigura că este gătit la temperatura potrivită.

Carnea tocată și ouăle ar trebui să ajungă la 70 de grade, în timp ce carnea de pasăre trebuie să aibă o temperatură mai mare de 75 de grade. Peștele și alte tipuri de carne ar trebui gătite la circa 63 de grade de grade.

Cât de sănătoasă este carnea de pui

Carnea de pui conține mai puține grăsimi saturate decât carnea roșie (carnea de vită sau porc), mai ales dacă pielea a fost îndepărtată și de metoda în care este preparată. De asemenea, carnea de pui este bogată în proteine, niacină, seleniu și fosfor.

Ca și curcanul, puiul are un conținut ridicat de aminoacid numit triptofan, care oferă un sentiment reconfortant după ce am mâncat un bol cu supă de pui. Consumul de carne de pasăre crește nivelul de serotonină din creier, îmbunătățește starea de spirit și ajută chiar la un somn mai bun.