„În trimestrul doi va fi sigur că vom avea o contracţie mare. Unele surse vorbesc chiar de o scădere foarte mare, 14%. Dar mai spun că va fi urmată de o redresare în trimestrul trei. Dar nu putem să judecăm lucrurile doar în raport cu ceea ce se întâmplă pe insula noastră pentru că, dacă partenerii noştri comerciali vor fi nevoiţi să restrângă cererea, nu vom avea încotro şi vom avea încă un trimestru de contracţie, recesiune va fi.
Dar marile probleme ale economiei româneşti în prezent nu sunt legate doar de PIB, sunt legate, în primul rând, de cercul vicios al deficitelor”, a spus Vasilescu în cadrul unui simpozion pe tema efectelor pandemiei, organizat la Muzeul Goleşti din judeţul Argeş.
El a subliniat că actuala criză economică nu se aseamănă cu niciuna dintre crizele majore produse în ultimul secol.
„Nu era niciun semn de criză înaintea celei care a început în primăvara acestui an. Ne-am trezit dintr-o dată şi fără să ne dăm seama măcar, că s-a înnegurat cerul”, a mai spus consilierul guvernatorului BNR.
INS este de altă părere
Potrivit datelor provizorii publicate marți de Institutul Național de Statistică, creşterea în ritm anual a economiei României, în primul trimestru al acestui an, de 2,4% pe serie brută şi 2,7% pe serie ajustată sezonier, s-a datorat, în principal, cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 3,8%, contribuind cu 2,5% la creşterea PIB.
Totodată, investiţiile au avut o contribuţie de 0,9% la creşterea PIB, iar exportul a continuat să aibă o contribuţie negativă, de minus 3,2%.
„Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 3,8%, contribuind cu 2,5% la creşterea PIB; formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 5,9%, contribuind cu 0,9% la creşterea PIB. O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-3,2%), consecinţă a creşterii volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 0,8%, comparativ cu reducerea volumului exporturilor de bunuri şi servicii, cu 5,5%”, precizează INS în datele provizorii privind creşterea PIB în primul trimestru al acestui an.