Tensiuni puternice la nivel internațional după ce au apărut o serie de informații clare că Rusia are de gând să invadeze Ucraina în iarnă. Țările din G7 îi transmit un avertisment grav lui Vladimir Putin.
Rusia riscă să se confrunte cu consecinţe grele şi costuri severe dacă preşedintele Vladimir Putin va ataca Ucraina, a avertizat duminică Grupul celor mai dezvoltate şapte state ale lumii (G7), într-un comunicat citat de Reuters.
Serviciile de informaţii americane evaluează că Rusia ar putea planifica o ofensivă pe mai multe fronturi asupra Ucrainei încă de anul viitor, care să implice până la 175.000 de militari. Kremlinul neagă că intenţionează să invadeze Ucraina şi spune că Occidentul este cuprins de rusofobie. Moscova declară că extinderea NATO ameninţă Rusia şi încalcă asigurările care i-au fost date atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbuşit în 1991.
Întâlnire importantă în format G7
La o întâlnire din oraşul Liverpool, din nordul Angliei, delegaţii G7 au spus că sunt uniţi în condamnarea condamnării prezenţei armatei Rusiei în apropierea Ucrainei şi au cerut Moscovei să deescaladeze situaţia, arată news.ro.
„Rusia nu ar trebui să aibă nicio îndoială că o nouă agresiune militară împotriva Ucrainei ar avea consecinţe grave şi costuri severe ca răspuns”, se arată în comunicat, care confirmă o versiune preliminară publicată pentru prima dată de Reuters.
„Reafirmăm angajamentul nostru neclintit faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, precum şi dreptul oricărui stat suveran de a-şi determina propriul viitor”.
O declaraţie emisă de Ambasada Rusiei de la Londra, sâmbătă seara, înainte ca documentul comun G7 să fie raportat, spunea că utilizarea frecventă de către Marea Britanie a expresiei ”agresiune rusă” în timpul întâlnirii de la Liverpool este înşelătoare şi menită să creeze un motiv pentru reuniunea G7. „Rusia a făcut numeroase oferte NATO cu privire la modalităţi de a reduce tensiunile. Forumul G7 ar fi putut fi o oportunitate de a le discuta, dar până acum nu auzim decât sloganuri agresive”, se arată în comunicatul ambasadei.
Pentru Moscova, susţinerea din ce în ce mai mare de către NATO a unei foste republici sovietice vecine şi ceea ce vede ca fiind o posibilitate de coşmar a rachetelor alianţei în Ucraina îndreptate împotriva Rusiei este ”o linie roşie” pe care nu va permite să fie depăşită. Putin a cerut garanţii de securitate obligatorii din punct de vedere legal, conform cărora NATO nu se va extinde mai la est şi nu îşi va plasa armele aproape de teritoriul Rusiei.
Washingtonul a spus în mod repetat că nicio ţară nu poate pune veto speranţelor Ucrainei în NATO. În 2014, Rusia a confiscat peninsula Crimeea din Marea Neagră de la Ucraina, determinând Occidentul să impună sancţiuni Rusiei. Kremlinul a declarat duminică faptul că Putin i-a spus preşedintelui american Joe Biden că trupele ruse nu reprezintă nicio ameninţare şi că Moscova este demonizată pentru că a mutat trupe pe propriul său teritoriu. Putin şi Biden au convenit să poarte mai multe discuţii, a spus Moscova.