Specialiștii de la Centrul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au emis un avertisment cu privire la faptul că infractorii cibernetici își îmbunătățesc continuu scenariile și tactica de atac, folosind diverse metode pentru a atrage potențialele victime în capcane.

Cei de la DNSC au explicat că infractorii cibernetici își perfecționează constant scenariile și tacticile de atac. Aceștia apelează la diverse metode pentru a atrage potențialele victime în capcane.

DNSC explică cum funcționează metoda „mesaj de la șef”

„Prin simpla căutare pe internet, putem găsi numeroase exemple de astfel de tentative, în care angajații au căzut pradă infractorilor care s-au prefăcut a fi persoane din conducerea unei organizații. Nu demult, un angajat al unei companii multinaționale din Hong Kong a fost înșelat să efectueze mai multe tranzacții bancare importante în timpul unei videoconferințe, folosind tehnologia Deepfake”, au transmis specialiștii de la DNSC.

Frauda este cunoscută sub numele de „Mesaj de la șef”. Ea vizează angajații autorizați să efectueze plăți, care sunt induși în eroare. Ei sunt determinați să plătească o factură falsă sau să efectueze un transfer de bani.

DNSC, frauda
SURSA FOTO: DNSC Facebook

Modul de operare al acestei metode

Specialiștii de la DNSC explică modul de operare al acestei metode.

Astfel, un infractor sună sau trimite un e-mail. El se pretinde că este unul dintre managerii de top din companie. Acesta solicită efectuarea urgentă a unei plăți. În final, angajatului i se cere să nu respecte procedura obișnuită de autorizare a plăților. Instrucțiuni complete pot fi trimise ulterior, de către o altă persoană sau prin e-mail. Infractorul utilizează un limbaj persuasiv, spunând de exemplu: „avem încredere în tine, rămâne între noi, eu sunt ocupat acum”.

Experții în securitate cibernetică afirmă că infractorii cer adesea ca plata să fie efectuată într-un cont din afara țării sau chiar din afara Europei. Ulterior, angajatul transferă banii în contul atacatorului.

Fraude în lanț prin internet

De altfel, această nu este singura metodă de fraudă. Escrocii și-au mutat operațiunile pe internet. Ei încearcă să păcălească pe toată lumea.

Modul de operare este simplu: infractorii pun în aplicare ceea ce ei numesc „fraude de investiții”. Prin acest mod, românilor li se oferă promisiuni de câștiguri fabuloase, fără a fi nevoie de efort.

Investment frauds reprezintă scheme frauduloase prin care indivizi necinstiți încearcă să convingă potențiali investitori că există oportunități de investiții extrem de profitabile. În realitate, aceste oportunități sunt inexistente, iar schemele pot varia de la tranzacții cu acțiuni fictive la criptomonede neexistente sau scheme piramidale. Este esențial ca investitorii să fie vigilenți și să efectueze cercetări detaliate înainte de a lua decizii de investiții, pentru a evita să devină victime ale acestor scheme frauduloase.

Mai multe detalii aici.