Dacă nu vom fi atenți și dacă nu autoritățile nu vor lua măsuri cât mai rapid ne vom trezi cu un nou Caritas sau FNi. O spune una dintre cele mai autorizate voci din domeniul financiar din România, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, referindu-se la criptomonede.
„Eu nu-l simt că tinde coarda să insiste spre suprareglementare, dar, bazat pe înţelepciunea trecutului, ştie că de câte ori lumea a explodat a explodat fie din lipsă de reglementare sau dintr-o reglementare proastă. Suprareglementarea este altceva. Să încerci să pui aşa tot felul de obstacole şi până la urmă ajungem la o definiţie a ce este aceea reglementare şi ce este suprareglementare. La fel vorbeşte Daniel (Daniel Dăianu – n.r.) despre monedele acestea, cryptocurrencies. Putem să le oprim? Nu avem cum să le oprim pentru că e tehnologie aici şi ea vine cu rapiditate, cu o grămadă de avantaje, dar să încercăm să le reglementăm, aşa cum spune şi Banca Centrală Europeană şi care este şi poziţia noastră. În sfârşit, paranteză, poziţia noastră este pentru că suntem membri ai sistemului băncilor centrale europene, închid paranteza, dar soluţia aici este ca aceste cryptocurrencies să fie reglementate, altfel ne vom pomeni şi în acest domeniu, şi scuzaţi-mi comparaţia, cu un fel de Caritas, cu un fel de FNI, după care se vor căuta vinovaţi. Şi vinovaţii de regulă în asemenea escrocherii – că sunt interne, internaţionale – tot timpul trebuie să fie cei care au încercat să reglementeze şi nu au putut sau nu au reglementat la timp sau au reglementat cu întârziere”, a afirmat Isărescu.
Potrivit guvernatorului BNR, unul dintre pericolele semnalate de Daniel Dăianu este cel al unui sistem bancar care scapă de sub control şi care ar putea să fie sursa unei noi crize economice.
Făcând referire la situaţia din 2008, Mugur Isărescu a precizat că „rezerva valutară ne-a salvat”, norocul României fiind că a acumulat o rezervă importantă, iar BNR „nu a ţinut foarte mult la dogme, nu a lăsat cursul să fie free-floating”.