În urmă cu două zile a fost anunțată o nouă ordonanță militară în care, printre altele, se specifică blocarea la export a unor produse, printre care și grâul. Ieri, într-un interviu pentru Agerpres, ministrul Agriculturii Adrian Oros a explicat că măsură este necesară pentru a asigura produsele de bază în țară. Tot Oros a spus că măsura a fost necesară după ce a constatat că în luna martie s-au vândut la export peste 800.000 de tone de grâu, cu 300.000 mai mult decât anul trecut.
Numai că se pare că ordonanța vine tardiv. Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu susține asta. El afirmă că rezervele statului au scăzut sub borna critită de 10%.
Iată ce scrie Tăriceanu pe pagina lui de socializare:
”Harababura guvernamentala continua. Nu este o singura zi in care sa nu asistam la masuri pompieristice, luate sub presiunea publica sau bazate pe sondaje de opinie si nu la masuri gandite sa rezolve cu adevarat problemele.
Ordonanta militara prin care se interzice exportul cerealelor vine tarziu. In primul rand, pentru ca cine a avut de exportat, a exportat cu complicitatea Guvernului Orban. In al doilea rand, pentru ca nu mai e nimic de exportat pentru ca rezervele Romaniei au scazut sub cifra critica de 10%.
Am atentionat inca de acum 2 luni ca iarna moale care ne-a adus facturi mici la intretinere a fost doar pe jumatate o veste buna. Partea proasta, la care putini ne-am gandit, este ca lipsa de zapada mareste deficitul de umiditate din sol si implicit taie din bogatia recoltelor.
Au sarit repede pe mine trompetele guvernului, specialisti in tot si in nimic, care mi-au spus ca nu e asa, ca pamantul romanesc este imbibat de apa si ca recoltele vor fi mai mari ca pe vremea lui Ceausescu. De parca graul ar creste prin ordonanta militara data de ministrul Vela!
Astazi, toti acesti “specialisti” se dau cu fundul de pamant si deplang uscaciunea de pe ogoarele Baraganului si Moldovei! Din pacate, lacrimile lor nu prea ajuta si pentru ca sunt putine si pentru ca le varsa la televizor si nu pe ogor.
Nu este tarziu sa mai salvam ceva din recolta acestui an, dar asta inseamna ca Guvernul sa ia masuri astfel incat apa sa ajunga in canalele de irigatii si pompele sa inceapa sa functioneze. Sa fie mai putin preocupati sa incaseze bani pe apa care o dau fermierilor, pentru ca e de la Dumnezeu si nu de la Palatul Victoria, si sa inceapa sa irige campurile. Daca nu au suficiente pompe, sa caute in diferitele depozite unde au pompe pe care le-au folosit la inundatii. Atunci le-au folosit sa scoata apa, acum pot sa le foloseasca in sens invers.
Ar ajuta si plata subventiei la timp catre fermieri sau macar fara intarzieri.
Hai ca se poate! Daca stam mai putin pe la televizor si mai mult la munca!”