Avertisment dur din partea Băncii Mondiale! Obiectivul de a vaccina 70% din populație ar putea să nu fie atins
Obiectivul de a vaccina 70% din populaţia lumii împotriva COVID-19 până la jumătatea anului viitor s-ar putea să nu fie atins, a afirmat joi o responsabilă a Băncii Mondiale, notează AFP.
„În acest stadiu, nu este clar că acest obiectiv va fi atins”, a declarat Mamta Murthi, vicepreşedinte pentru dezvoltare umană la Banca Mondială, în cadrul unei videoconferinţe de presă.
„Desigur, achiziţionarea şi dezvoltarea vaccinurilor s-ar putea accelera până la jumătatea anului viitor”, a adăugat ea.
În prezent, mai puţin de jumătate din populaţia lumii (44,95%) este vaccinată, potrivit datelor compilate şi publicate de organizaţiile internaţionale.
Dar inegalităţile sunt uriaşe, cu 67,45% dintre vaccinaţi în ţările bogate, faţă de doar 4,36% în ţările sărace, mai ales în Africa.
OMS: Pragul ar putea fi atins în Africa de abia în 2024
Pragul de 70% este considerat esenţial pentru controlul pandemiei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a deplâns recent că acest prag ar putea fi atins în Africa abia în 2024, în ritmul actual al vaccinărilor.
Banca Mondială consacră în prezent 20 de miliarde de dolari pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să finanţeze achiziţia de vaccinuri şi să-şi consolideze sistemele de sănătate, după un pachet iniţial de 10 miliarde de dolari care a fost distribuit chiar la începutul pandemiei, a reamintit vicepreşedintele instituţiei.
„Aproximativ 100 de milioane de doze de vaccin au fost livrate datorită finanţării de la Banca Mondială”, a precizat Mamta Murthi, şi „circa 300 de milioane de doze (suplimentare) de vaccin (…) sunt sub contract”.
Reticența la vaccin nu trebuie subestimată
Ea a ţinut să sublinieze şi reticenţa la vaccin în ţările în curs de dezvoltare: „Există reticenţă la vaccin. Nu trebuie să o subestimăm”.
„Dar asta se poate rezolva şi multe ţări o fac”, a adăugat ea, „şi acest lucru nu ar trebui folosit ca un motiv pentru a nu accelera livrarea vaccinurilor şi (…) a nu asigura un acces echitabil la vaccinuri”.
Cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva variantei Omicron
În contextul îngrijorărilor generate de tulpina Omicron a coronavirusului, consilierul medical șef al Casei Albe, Dr. Anthony Fauci vine cu noi informații legate de eficența vaccinurilor anti-covid.
Consilierul medical șef al Casei Albe, Dr. Anthony Fauci, vine cu vești încurajatoare. El a vorbit despre cât de eficiente sunt vaccinurile anti-covid împotriva noii variante a virusului. Potrivit medicului, serurile de rapel disponibile în prezent funcționează împotriva variantei Omicron a COVID-19 și nu trebuie ajustate pentru a lupta cu noua tulpină foarte contagioasă a virusului în acest moment.
„Schemele noastre de vaccin de rapel funcționează împotriva Omicronilor”, a spus Fauci publicului în timpul unei actualizări de la Casa Albă. „În acest moment, nu este nevoie de un amplificator specific variantei.”, a adăugat acesta.
În ceea ce privește vaccinarea cu doar două doze, medicul Fauci precizează că schema de vaccinare cu două doze de la Pfizer și BioNTech este compromisă semnificativ de omicron. Pe de altă parte, aceasta oferă totuși o protecție considerabilă împotriva bolilor severe. Astfel, protecția față de vaccinul în două doze împotriva infecției a scăzut la 33%, comparativ cu 80% înainte de apariția Omicronului.
În ciuda acestui lucru însă, două doze sunt încă 70% eficiente în prevenirea spitalizării la pacienții cu Omicron din Africa de Sud, a spus Fauci. „Evident, acest lucru este în scădere semnificativă, dar există menținerea unui grad de protecție împotriva spitalizării”, a spus Fauci.