Avertisment dur din partea FMI! Creșterea mondială va fi frânată
Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional, a declarat, joi, că estimările pentru 143 de economii vor fi revizuite în scădere, aceste economii reprezentând 86% din PIB-ul mondial. Cu toate acestea, ea a mai spus că Fondul Monetar Internațional mizează pe o creștere economică pozitivă pentru majoritatea țărilor, scrie Reuters.
Directorul FMI spune că decizia Rusiei de a invada Ucraina trimite unde de șoc la nivel mondial și provoacă mari dificultăți pentru țările care se chinuiau să își revină după pandemia de coronavirus.
„În termeni simpli, ne confruntăm cu o criză peste criză. În termeni economici, creşterea se îndreaptă în jos iar inflaţia în sus. În termeni umani, veniturile oamenilor sunt în scădere iar greutăţile se înmulţesc”, spune aceasta.
Inflația este un pericol iminent
FMI este de părere că inflaţia este acum „un pericol iminent” pentru multe economii, şi va rămâne la un nivel ridicat pentru o perioadă mai îndelungată decât se preconiza anterior. De asemenea, se pregătește pentru a publica noile sale prognoze economice.
Georgieva nu a oferit joi o cifră concretă cu privire la avansul economiei mondiale, dar anterior a spus că va fi mai mică decât prognoza de 4,4% avansată de FMI în luna ianuarie, o cifră care a fost deja redusă cu o jumătate de punct procentual din cauza perturbărilor apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare.
„Între timp, perspectiva s-a deteriorat substanţial, în mare parte din cauza războiului şi a repercusiunilor sale”, a spus Georgieva. „Inflaţia, înăsprirea condiţiilor de finanţare şi carantinele frecvente şi de amploare din China afectează şi ele activitatea economică”, a adăugat directorul FMI.
Cea mai mare amenințare la adresa ordinii economice
Kristalina Georgieva a atras de asemenea atenţia asupra fragmentării economiei mondiale în mari blocuri geopolitice, cu standarde comerciale şi tehnologice, sisteme de plăţi şi monede de rezervă diferite. O astfel de fragmentare este cea mai mare ameninţare la adresa ordinii economice de după cel de al doilea război mondial, ordine care a fost guvernată de Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi alte instituţii create pentru a pune capăt acelui conflict.
„O astfel de tranformare tectonică ar provoca costuri dureroase de ajutare. Lanţurile de aprovizionare, cercetare şi dezvoltarea precum şi reţelele de producţie vor fi rupte şi vor trebui refăcute”, a subliniat directorul FMI.