Avertisment dur din partea OMS. Oamenii rămân predispuși la infectare

Un avertisment dur vine din partea Organizației Mondiale a Sănătății. Directorul tehnic pentru pandemia de coronavirus este de părere că virusul încă circulă.

Potrivit directorului tehnic pentru pandemia de coronavirus, Van Kerkhove, COVID-19 încă circulă iar populația este în continuare predispusă la infectare. Acesta a spus că nu există semne care să arate că această boală este sezonieră, motiv pentru care îi sfătuiește pe oameni să respecte măsurile impuse cum ar fi purtarea măștii în locurile unde este necesar și distanțarea socială.

În cadrul ședinței informative unde Van Kerkhove a avertizat populație, directorul OMS a lăudat țările care au implementat carantinarea zonală a acelor orașe care reprezentau un pericol.

„Măsuri puternice şi precise ca acestea, în combinaţie cu utilizarea tuturor uneltelor pe care le avem la dispoziţie, reprezintă cheia prevenirii oricărei revigorări a Covid-19 şi permit societăţilor să se redeschidă în siguranţă”, a spus el, citează BBC.

Virusul trebuie eradicat

Directorul OMS a cerut guvernelor lumii, cât și cetățenilor, să facă tot posibilul pentru ca virusul să fie eradicat. Anunțul acestuia vine în contextul în care se vor înregistra 20 de milioane de cazuri pozitive și 750,000 de decese.

„Săptămâna aceasta vom înregistra 20 de milioane de cazuri de Covid-19 şi 750.000 de decese. În spatele acestor statistici, există multă durere, suferinţă”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferinţă de presă online.

„Mulţi dintre voi sunt în doliu; este un moment dificil pentru lume. Dar vreau să fiu clar, există semne de speranţă şi (…) nu este niciodată prea târziu pentru a inversa pandemia”. Dar pentru asta „liderii trebuie să se mobilizeze pentru a acţiona şi cetăţenii trebuie să adopte noi măsuri”, a mai spus el.

Mesajul meu este clar: eradicaţi, eradicaţi, eradicaţi virusul. Dacă noi eradicăm eficient virusul, putem să ne deschidem societăţile în siguranţă”, a insistat el, amintitnd că mai multe ţări care au făcut eforturi au rezultate. „Unele ţări din regiunea Mekong, Noua Zeelandă, Rwanda şi numeroase state insulare din Caraibe şi Pacific au fost în măsură să elimine virusul rapid”, a afirmat el.