Potrivit acestuia, China și Rusia sunt cele două țări care s-au folosit de criza provocată de coronavirus pentru a spiona instituțiile statului român. În plus, acesta a mai spus azi la Digi 24 că sunt în derulare investigații privind operațiuni ale unor state ostile României pe instituții fundamentale din Guvern.
„Au fost și atacuri și operațiuni (în perioada pandemiei). Discutăm despre spionaj cibernetic și acolo sunt investigații și mai curente și mai vechi, care sunt încă în derulare privind operațiuni ale unor state ostile României pe instituții fundamentale din Guvernul României. În felul ăsta le și dăm un mesaj că i-am găsit, că știm ce fac” a spus Anton Rog.
Ce metode erau folosite
Anton Rog a mai vorbit și despre metodele folosite de spioni. Acesta a spus că spionii se folosesc de interesul oamenilor pentru informațiile cu privire la coronavirus.
„La începutul crizei nu aveam date foarte clare despre virus, cum se răspândește, cum să ne protejăm de el, și atunci atacatorii cibernetici au utilizat ingineria socială, trimit niște e-mail-uri țintite către anumiți angajați din statul român în care au folosit mesaje cum să te protejezi de Covid, dacă vrei să știi câți noi infectați de Covid sunt în țară fă click pe linkul ăsta.
Mesajele sunt atât de bine scrise și mail-urile excepțional scrise în limba română. E important ca angajatul instituției să acceseze mail-ul din rețeaua instituției, ca să infecteze rețeaua instituției respective”, a spus Anton Rog.
De ce spionează
Rog a mai explicat de ce Rusia și China continuă cu spionajul. Potrivit acestuia, marile puteri ale lumii doresc să rămână în continuare mari puteri, motiv pentru care se folosesc de orice mijloc pe care îl au, inclusiv mijloacele cibernetice pentru a rămână în poziția asta.
„Marile puteri ale lumii sunt interesate să rămână mari puteri ale lumii și folosesc orice mijloace, inclusiv cele cibernetice. Și nu excludem nicio mare putere aici.
Din fericire pentru noi, cu unii dintre ei suntem parteneri și prieteni, și atunci nu e cazul pentru că avem un schimb de date onest, cinstit, bidirecțional, să nu se înțeleagă că doar furniză, și nu primim nimic, că primim, iar alte mari super puteri ale lumii care cel puțin în plan cibernetic s-au manifestat ostil României încearcă să fie prezente în România.
Abordările sunt diferite. Dacă unii se duc țintit pe informații din mediul strategic politic, militar, de intellingence, deci și rețelele serviciului care sunt legate la internet sunt targhetate constant, adică nu suntem ocoliți noi pentru că noi suntem SRI, doar că noi nu punem nicio informație de valoare acolo.
Pe când alte instituții din zona civilă, din zona guvernamentală, au propriile rețele în care au informație relevantă, așa e normal, așa trebuie să fie, pentru că trebuie să țină legătura cu NATO, cu UE, și e normal să fie așa, poate că nu este informație clasificată dar este informație relevantă, și atunci vin (spionii cibernetici -n.n.).
Unii se duc pe informație din asta, alții se duc pe spionaj global, industrial, în care adună tot de peste tot, au putere de analiză, și-au instruit oamenii în Occident”, a explicat Rog.
S-a ferit să dea exemple concrete
Anton Rog, directorul Centrului CYBERINT din cadrul SRI, a fost întrebat dacă țările la care se referă sunt Rusia și China. Chiar dacă nu a răspuns concret la această întrebare, Rog a spus că exemplele oferite sunt cumva concrete și că țările care fac spionaj sunt, de fapt, de la Răsărit.
”În pandemie au fost și atacuri cibernetice. Atacurile cibernetice au fost îndreptate în principal împotriva sistemului sanitar, împotriva spitalelor din România, în unele cazuri izolate și împotriva administrației locale care cumva avea legătură cu administrarea spitalelor , dar în general discutăm de atacuri de tip ransomware pe care grupări de criminalitate cibernetică le-au îndreptat împotriva spitalelor și criptează datele.
De obicei pun un mesaj pe ecran și spun dacă plătești în monede virtuale își dăm cheia și îți primești datele Din câte știm noi, într-un procent extrem de mic cei care au plătit au și primit cheia.
Majoritatea care au plătit nu au primit nimic, au dat și banii și au rămas și cu informația criptată”, a ținut să precizeze șeful instituției care gestionează atacurile și spionajul cibernetic.