Avertisment dur din partea SUA! Kievul nu va rezista prea mult, dacă Rusia va invada Ucraina
Președintele Șefilor de Stat Major, generalul Mark Milley, este de părere că Kievul ar putea scădea în 72 de ore, dacă Rusia va invada Ucraina.
Generalul Mark Milley a făcut această dezvăluire în cadrul Congresului american. De asemenea, el a mai spus că o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina va duce la 15.000 de morți în rândul trupelor ucrainene și 4.000 în rândul trupelor rusești, au declarat surse politice, citate de Fox News.
Un număr mare de parlamentari sunt de părere că administrația Biden nu a răspuns prompt pentru a oferi Ucrainei un ajutor militar semnificativ. Parlamentarii se refereau la sistem antiaeriene și lansatoare de rachete care ar putea apăra împotriva rușilor.
De cealaltă parte, reprezentații administrației Biden au spus că o aprovizionare semnificativă a Ucrainei ar putea fi folosită drept motiv de către Rusia să invadeze țara.
Ucraina primește asistență de securitate de 200 de milioane de dolari din partea SUA și 600 de dolari din partea Regatului Unit și a statelor baltice. Asistența de securitate include rachete antitanc Javelin și rachete antiaeriene portabile Stinger.
Franța și Turcia își intensifică rolul de mediere în criza dintre Rusia și Ucraina
În mijlocul spiralei tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, atât Franța, cât și Turcia și-au exprimat intențiile – din diferite motive – de a media. La cele de mai sus se adaugă vizita pe care cancelarul german Olaf Scholz o va face la Kiev și Moscova, la jumătatea lunii februarie. Între timp, Beijingul a oferit un mare sprijin Moscovei, a scris Cristina Cifuentes pentru latercera.com
Pe de o parte, președintele francez Emmanuel Macron va călători la Moscova și la Kiev, ca parte a încercării sale de a-l descuraja pe președintele rus Vladimir Putin de la lansarea unei invazii în Ucraina și pentru a găsi o soluție diplomatică la criza actuală.
Vizita, programată în zilele de luni și marți, vine după ce Statele Unite au acuzat joi Kremlinul că ar complota pentru a fabrica un atac al forțelor ucrainene, pe care Rusia l-ar putea folosi ca pretext pentru o acțiune militară. Washingtonul nu a oferit informații detaliate care să susțină aceste acuzații.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, considerat un fel de joker în diplomația NATO, a călătorit la Kiev pentru a se oferi, din nou, pentru rolul de mediator. Cu toate acestea, până acum discuțiile nu au dat roade și el și-a exprimat regretul pentru lipsa de progres în ceea ce privește situația din Ucraina, în special având în vedere ceea ce el percepe ca fiind o lipsă de aport din partea țărilor occidentale.
„Din păcate, Occidentul nu a contribuit până acum la rezolvarea acestei probleme. Pot spune că nu face decât să înrăutățească lucrurile”, a declarat președintele la postul CNN din Turcia, la întoarcerea sa din Ucraina, unde a purtat discuții cu președintele Volodimir Zelenski, joi.
În acest sens, Erdogan și-a exprimat dorința ca „regiunea să nu abandoneze pacea și liniștea”, dacă se poate prin contribuția sa ca intermediar între părți. „Sperăm că ni se va acorda un rol de mediator, pentru a ne juca rolul care ne revine”, a spus el.