Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, atrage atenția asupra gravității dezechilibrelor macroeconomice și subliniază necesitatea unui control ferm pentru a evita agravarea situației.

Daniel Dăianu spune că România are o situație „foarte, foarte grea”

Daniel Dăianu afirmă că România are o situație „foarte, foarte grea”, în special din cauza acestor deficite, iar controlul acestora este esențial pentru a preveni un colaps economic. El avertizează că deficitul de cont curent, adică deficitul extern, și cel bugetar sunt cele mai mari din Uniunea Europeană, iar o astfel de poziție vulnerabilă nu poate rămâne fără consecințe.

„Aşteptările, şi inflaţioniste, dar şi adversiunea faţă de risc, care şi ea creşte, vor face ca antreprenorii să stea în expectativă. Investiţiile, unele nu vor fi întreprinse, nu vor creşte, comerţul oricum va scădea pe plan mondial. Acesta este un context extrem, extrem de nenorocit pentru lume în general, are impact sever şi asupra Europei”, a declarat Daniel Dăianu la Digi 24.

În plus, contextul internațional contribuie la agravarea riscurilor. Dăianu anticipează un nou puseu inflaționist, menționând că există „tarife de bază” de 10%, în legătură cu un anunț recent președintelui american Donald Trump, referitor la o reducere substanțială a taxelor reciproce pentru o perioadă de 90 de zile, cu efect imediat.

„Nu numai deficitul bugetar, avem şi un deficit extern, este vorba despre deficitul de cont curent, care sunt singulare, sunt cele mai mari din Uniunea Europeană. Această situaţie foarte, foarte grea a noastră, din punct de vedere al dezechilibrelor, trebuie să fie ţinută cât de cât sub control”, a mai spus Dăianu.

Această măsură alimentează așteptările inflaționiste și crește adversiunea față de risc în rândul antreprenorilor, ceea ce duce la o stagnare a investițiilor și o scădere a comerțului mondial. Impactul, potrivit lui Dăianu, este sever la nivel global și afectează în mod direct și Europa, inclusiv România, care este o economie mică și vulnerabilă în fața acestor turbulențe externe.

ANAF
SURSA FOTO: Facebook, ANAF

Simpla reducere a cheltuielilor și îmbunătățirea colectării fiscale prin ANAF nu vor fi suficiente

În ceea ce privește soluțiile, Dăianu subliniază că simpla reducere a cheltuielilor și îmbunătățirea colectării fiscale prin ANAF nu vor fi suficiente pentru a acoperi deficitul bugetar. El afirmă că o revizuire a sistemului de taxe este „inevitabilă” și consideră că o abordare exclusivă bazată pe austeritate nu este serioasă. Este necesară o reformă reală a statului, care să vizeze nu doar restrângerea cheltuielilor, ci și o creștere a veniturilor fiscale.

„Această teză că numai prin restrângere înseamnă că nu suntem serioşi. Trebuie să restrângem cheltuieli într-adevăr. Sunt bani puţini care nu sunt folosiţi cum trebuie. Trebuie să facem şi o reformă a statului, care asta nu se rezumă numai la o restrângere a cheltuielilor. Şi trebuie să creştem veniturile fiscale”, a afirmat Dăianu la începutul lunii aprilie.

Aceeași opinie este împărtășită și de președintele interimar Ilie Bolojan, care avertizează că, în condiții limită, România s-ar putea confrunta cu o majorare a taxelor. Astfel, perspectivele fiscale și economice ale țării impun acțiuni urgente și măsuri echilibrate pentru a evita adâncirea crizei și pentru a stabiliza economia națională.