România riscă recesiune și retrogradare la rating “junk”

Analistul economic Dragoș Cabat, membru în board-ul CFA România, trage un semnal de alarmă asupra riscurilor economice iminente care planează asupra țării noastre.

În cadrul emisiunii iBani, Cabat a explicat că România se află într-o zonă de vulnerabilitate ridicată, iar rezultatul alegerilor și politica fiscală adoptată ulterior vor cântări decisiv asupra evoluției economiei.

Potrivit lui Dragoș Cabat, dacă nu va exista un plan clar și credibil de reducere a deficitului bugetar și comercial, România ar putea ajunge să fie retrogradată de agențiile de rating în categoria „junk”, ceea ce ar crește semnificativ costurile de finanțare și ar limita drastic accesul la resurse externe.

Într-un astfel de context, Cabat estimează că recesiunea ar putea ajunge între -0,5% și -1%, ceea ce ar constitui o veste extrem de proastă pentru economie.

“Probabil că România o să aibă undeva o creștere economică anul acesta, între 0 și 0. 5% dacă nu chiar o să aibă o recesiune. Iar această sperietoare a recesiunii este una reală. Pentru că dacă nu rezolvăm repede și nu venim cu un plan credibil cu adevărat și de care să ne ținem – de reducere a deficitului bugetar și a deficitului comercial, până la urmă, agențiile de rating, dacă și alegerile prezidențiale n-o să dea un rezultat foarte optimist -ar putea, la mijlocul anului, să revizuiască în jos ratingul României.”, a spus Cabat.

recesiune, criza financiara, scadere economica, economie
SURSA FOTO: Dreamstime

Scenariul optimist: stagnare sau o creștere economică modestă

Pe de altă parte, chiar și în cel mai optimist scenariu, România nu va înregistra o performanță economică spectaculoasă.

Expertul subliniază că simplele declarații televizate privind reduceri de cheltuieli bugetare sau eliminarea pensiilor speciale, nesusținute de fapte concrete, nu mai conving pe nimeni.

“Doar prin propagandă la televizor „că o să scădem” dar, de fapt, nu se scade nimic din cheltuielile la stat, că „vom mai da afară oameni”, dar nu se dau afară deloc, ba dimpotrivă, se angajează, că „vom micșora pensiile speciale”, dar nu se întâmplă nimic, că e neconstituțional sau oricum nu se poate – deci, aceste măsuri e clar că nu au avut efect.”, a spus Cabat.

Riscul creșterii TVA și al altor taxe

Mai mult, el a avertizat că, în lipsa unor măsuri eficiente, Guvernul ar putea ajunge în situația de a crește TVA sau alte taxe pentru a putea susține bugetul, deși până acum autoritățile au negat această posibilitate.

Dragoș Cabat atrage atenția că timpul pentru măsuri ferme se scurge rapid și că evitarea recesiunii și menținerea ratingului de țară depind esențial de rapiditatea și seriozitatea cu care noile autorități, post-alegeri, vor aborda reforma fiscală.

La începutul lunii aprilie, Adrian Codirlașu, președinte CFA România a anunțat că a crescut și mai mult probabilitatea de retrogradare. El a mai spus că scenariul de bază, adică peste 50% probabilitate, este ca România să rămână cu această categorie de rating – recomandat investițiilor.

Totuși, pentru a se întâmpla asta, după alegeri, ar trebui să existe un program credibil de reducere a deficitului bugetar.