Avertisment dur venit de la Londra! Flota rusă poate lovi în continuare ținte ucrainene. Câte nave se află în Marea Neagră

Flota rusă din Marea Neagră își păstrează capacitatea de a lovi ținte ucrainene și de coastă, chiar dacă a pierdut nava de debarcare Saratov și crucișătorul Moskva, informează Ministerul britanic al Apărării.

Într-o postare pe contul de Twitter, Ministerul britanic al Apărării arată că aproximativ 20 de nave ale marinei ruse se află în zona operațională din Marea Neagră, precizând, de asemenea, că este vorba și despre submarine.

„Strâmtoarea Bosfor rămâne închisă pentru toate navele de război care nu sunt turcești, ceea ce face ca Rusia să nu-și poată înlocui crucișătorul pierdut Moskva în Marea Neagră”, se adaugă în buletinul periodic.

Echipajul de pe nava Moskva este în continuare dispărut

Iulia Țivova a căutat cu informații despre fiul ei, Andrei, unul dintre membrii echipajului de pe crucișătorul „Moskva”, după ce nava s-a scufundat, săptămâna trecută, în Marea Neagră.

La fel ca altor sute de familii ale membrilor echipajului, nu i s-a spus nimic despre soarta tânărului marinar, în condițiile în care Moscova susține că evenimentul nu s-a soldat cu victime. Apoi, luni dimineață, Iulia a primit un telefon de la Ministerul rus al Apărării. Fiul ei era mort, relatează The Guardian.

„Avea doar 19 ani, era recrut”, a povestit Iulia Țivova, plângând la telefon.

„Nu mi-au spus nimic altceva, nicio informație despre când va avea loc înmormântarea. Sunt sigură că nu este singurul care a murit”, a declarat femeia pentru The Guardian.

Rudele marinarilor care au servit la bordul crucișătorului „Moskva” cer răspunsuri, în condițiile în care Ministerul rus al Apărării a încercat să păstreze tăcerea despre ce s-a întâmplat cu echipajul navei, estimat la 510 persoane. Numărul total de morți, răniți și dispăruți rămâne un secret de stat.

Rusia nu recunoaște că nava a fost lovită de Ucraina

Autoritățile ruse nu recunosc că nava-amiral a Flotei ruse la Marea Neagră ar fi fost lovită de rachete ucrainene, așa cum susține Kievul, și spun că la  bord a avut loc un incendiu accidental, care a dus apoi la detonarea unor muniții aflate la bord, ceea ce a provocat avarii ale fuselajului.

În cele din urmă, nava s-a scufundat în timp ce era tractată către portul Sevastopol din Crimeea, iar autoritățile ruse spun că asta s-a întâmplat din cauza unei furtuni pe mare, deși aplicațiile de monitorizare a vântului nu au indicat astfel de condiții meteo în momentul scufundării navei.

Moscova susține, de asemenea, că nu a înregistrat victime în rândul echipajului și că toți marinarii de la bord – al căror număr nu este cunoscut oficial – au fost evacuați la timp. Ca să convingă, Ministerul rus al Apărării a publicat sâmbătă imagini cu zeci de bărbați îmbrăcați în uniforme de marină, despre care a spus că ar fi chiar echipajul crucișătorului „Moskva”. Ei s-au întâlnit la Sevastopol cu șeful Marinei ruse, care le-a spus că vor servi în continuare în cadrul forțelor navale, deși nu mai au un vas.