Avertisment economic: Datoria publică a României ar putea depăși 70% din PIB

România se confruntă cu un risc major de creștere rapidă în ceea ce privește datoria publică, care ar putea depăși pragul de 70% din PIB în lipsa unor măsuri de consolidare fiscală.

Un studiu realizat de economiștii Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal), Ionuț Dumitru (ASE) și Leonard Uzum (BNR) evidențiază pericolele generate de nivelul ridicat al deficitului bugetar și al deficitului de cont curent, transmite TVR Info.

Deficitele gemene, la cele mai ridicate valori din UE

În 2024, România a înregistrat un deficit bugetar de 8,64% din PIB, iar deficitul de cont curent a depășit 8% din PIB. Aceste valori sunt cele mai ridicate din Uniunea Europeană și sunt parțial finanțate prin împrumuturi externe, ceea ce pune o presiune suplimentară pe datoria publică.

Datoria României a crescut accelerat în ultimii ani, de la 12% din PIB în 2008 la 53% în 2024. Dacă tendința actuală continuă, aceasta ar putea ajunge rapid la praguri critice, afectând stabilitatea economică a țării.

Un factor esențial care contribuie la dezechilibrele economice este nivelul scăzut al veniturilor fiscale, care se situează la doar 27% din PIB, mult sub media europeană de 41%. În plus, emigrarea masivă și pierderea forței de muncă calificate agravează problemele structurale ale economiei.

deficit bugetar
SURSA FOTO: Dreamstime

Riscuri financiare și necesitatea unor măsuri urgente

Economiștii atrag atenția că reducerea deficitului bugetar ar putea avea un impact direct asupra deficitului de cont curent. Estimările arată că fiecare punct procentual de ajustare a deficitului bugetar ar putea reduce deficitul de cont curent cu aproximativ 0,5 puncte procentuale.

Deși fondurile europene joacă un rol important în susținerea investițiilor, studiul subliniază că acestea nu pot justifica menținerea unor deficite bugetare mari. Mai mult, aproape 60% din deficitul de cont curent este acoperit prin împrumuturi, iar investițiile străine directe nu reflectă întotdeauna realitatea economică, deoarece contribuie automat la acoperirea deficitului.

Într-un context internațional instabil, piețele financiare devin tot mai sensibile la dezechilibrele economice. Dacă România nu ia măsuri rapide pentru reducerea deficitului, datoria publică ar putea exploda, afectând ratingul suveran al țării și crescând costurile de finanțare.

Pentru a evita o deteriorare economică gravă, studiul recomandă o corecție fiscală urgentă și o gestionare mai prudentă a împrumuturilor externe. Fără astfel de măsuri, România riscă să intre într-o spirală a datoriei greu de controlat.