Gheața arctică pare a fi victima creșterii temperaturilor, fiecare grad făcând o diferență uriașă, potrivit Yahoo News.
Arctica, victima încălzirii globale
După cum susțin experții, șansa ca aceasta să dispară în întregime în timpul verii arctice este de 10 ori mai mare, dacă Pământul se încălzește cu 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, conform obiectivului stabilit de Acordul de la Paris.
Descoperirea recentă aparține Programului de monitorizare și evaluare a Arcticii (AMAP). „Arctica este un adevărat punct fierbinte pentru încălzirea climei”, a declarat Jason Box, profesor la Geological Survey din Danemarca și Groenlanda.
În mai puțin de jumătate de secol, din 1971 până în 2019, temperatura medie anuală a Arcticii a crescut cu 3,1C, comparativ cu 1 C pentru întreaga planetă. Este mai mult decât se presupunea anterior.
Meteorologii, în alertă
„Căldură fără precedent, din nou, astăzi, în Arctica. Chiar mai cald decât ieri”, a postat pe Twitter meteorologul scoțian Duncan.
„Această parte a lumii este nebună. Vânturile din nord aduc frig și sub îngheț, în timp ce vânturile din sud pot duce la o căldură excepțională (în ciuda faptului că sunt în Arctica). Gama extremelor este uriașă”, a explicat el.
Potrivit cercetătorilor, un moment decisiv a avut loc în anul 2004, când temperatura din Arctica a crescut din motive inexplicabile. De atunci, încălzirea a continuat cu o rată cu 30% mai mare decât în deceniile anterioare.
Conform previziunilor din ultimul raport, până la sfârșitul secolului se așteaptă ca temperaturile medii din Arctica să crească cu 3,3 până la 10 grade peste medie pentru perioada 1985-2014.
Încălzirea are consecințe imediate pentru ecosistemul arctic. Printre acestea și schimbări de habitat, obiceiuri alimentare și interacțiuni între animale, precum și migrația unor specii.