KFOR, forța care menține pacea în Kosovo și este deținută de NATO, a trimis un comunicat de presă în care spune că a avertizat țara cu privire la noua achiziție de drone militare. Anunțul achiziției fusese făcut pe Facebook de premierul Kurti.
Kosovo a achiziționat drone militare de Turcia, ceea ce a determinat Alianța Atlanticului de Nord (NATO) să avertizeze Pristina cu privire la noua achiziție.
KFOR, forța de menținere a păcii în Kosovo, condusă de NATO, a venit cu un mesaj în acest sens la o zi după ce prim-ministrul Albin Kurtin publicase pe pagina sa de Facebook un mesaj în care preciza că a achiziționat drone TB-2 Bayraktar.
Așadar, KFOR a trimis un comunicat de presă în care spune „Referitor la utilizarea tuturor categoriilor de drone şi limitările corespunzătoare, inclusiv cele privind TB-2 Bayraktar, comandamentul KFOR are autoritatea principală asupra spaţiului aerian al Kosovo”.
Albin Kurtin a publicat imagini cu noile drone
În mesajul publicat pe rețelele de socializare, prim-ministrul Albin Kurtin a atașat și câteva poze cu noile achiziții.
„Am adăugat arsenalului armatei noastre drone TB-2 Bayraktar pe care le-am cumpărat de la Turcia”, a notat acesta pe Facebook, adăugând „Kosovo este de acum mai sigur şi totodată mândru!”.
Alături de acest mesaj au fost atașate mai multe imagini, pe care le puteți vizualiza mai jos.
TB-2 Bayraktar, cunoscute datorită războiului din Ucraina
Conform Military Balance de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS), aproximativ zece divizii au achiziționat drone TB-2 Bayraktar datorită rolului lor proeminent în primele faze ale apărării Ucrainei împotriva invaziei rusești.
Administrația kosovară dorește să transforme Forța de Securitate din Kosovo (KSF) dintr-un grup operativ înarmat minimal într-o armată regulată de 5.000 de oameni cu 3.000 de rezerviști.
Independența Kosovo nu este recunoscută de Belgrad
Cu toate acestea, KFOR, care este prezentă în țară încă din timpul conflictului din 1998-1999, continuă să fie principala instituție responsabilă de securitatea țării, cu 4 500 de soldați din 27 de țări.
China și Rusia, alături de Belgrad, au refuzat să recunoască independența Kosovo.
După luni de tulburări în zonele predominant sârbești din nordul țării, tensiunile rămân ridicate în Kosovo. La sfârșitul lunii mai, peste 30 de soldați KFOR au fost răniți.
La sfârșitul acestei săptămâni, Kurti urmează să se întâlnească cu președintele sârb Aleksandar Vucic la Bruxelles, unde ambele părți sunt supuse unor presiuni intense din partea Uniunii Europene pentru a reduce tensiunile.