Purtarea măştii a redevenit obligatorie în România şi în aer liber începând de sâmbătă, 8 ianuarie. De asemenea, nu vor mai fi permise măştile textile, ci doar cele tip medical sau FFP2, a transmis Guvernul într-o postare pe Facebook. De asemenea, au început controalele privind respectarea măsurilor nou intrate în vigoare.
„Izolarea este 7 zile pentru pozitivii care sunt vaccinaţi şi 10 pentru cei care nu sunt vaccinaţi”, a mai precizat sursa citată.
„De astăzi purtăm masca pe stradă şi doar măştile omologate. Izolarea este 7 zile pentru pozitivii care sunt vaccinaţi şi 10 pentru cei care nu sunt vaccinaţi”, arată o postare făcută sâmbătă pe pagina de Facebook a Guvernului.
Au început controalele privind respectarea măsurilor
Poliţiştii fac controale în cea mai mare piaţă din Bucureşti, Piaţa Obor, acolo unde verifică dacă măsurile anti-COVID sunt respectate de către oameni. Oamenii legii verifică dacă oamenii care merg la piață poartă în mod corespunzător masca de protecție. Măştile textile şi cele din plastic nu mai sunt permise, iar cine nu respectă noua reglementare riscă amenzi de la 500 până la 2.500 de lei.
Ce măsuri au intrat în vigoare de sâmbătă, 8 ianuarie
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus menţinerea obligativităţii purtării a măştii de protecţie doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise şi deschise. De asemenea, CNSU propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul naţional, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 08.01.2022. Totodată, pentru preîntâmpinarea afectării activităţii autorităţilor/operatorilor economici deţinători de infrastructuri critice să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaţilor, desfăşurarea activităţii în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măşti cu un grad mai ridicat de protecţie (FFP2) în zonele aglomerate.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat că măsura cu obligativitatea măştii de protecţie nu este legată de hotărârea de Guvern, ci devine obligatorie din momentul emiterii ordinului comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne. El a precizat că purtarea măştii devine obligatorie în momentul publicării ordinului comun.
Participarea persoanelor este permisă în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. De la această regulă sunt exceptați operatorii economici a căror activitate de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Acești operatori economici sunt restricționați la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în situația în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeași măsură se aplică și în ceea ce privește activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora.