”Măsurile ferme” luate de Beijing împotriva noului coronavirus oferă o ”fereastră de oportunitate” pentru a stopa răspândirea la nivel mondial a bolii care a ucis 490 de persoane doar în China continentală, a asigurat marţi directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de AFP.
Cum poate fi stopat virusul ucigaș
Vorbind în cadrul unei sesiuni a Comitetului executiv al OMS de la Geneva, etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că ”există o fereastră de oportunitate care se datorează măsurilor ferme luate de China în epicentrul” epidemiei. ”Nu lăsaţi să treacă această fereastră de oportunitate”, a insistat el.
El a acuzat, de asemenea, anumite ţări bogate că se află „într-o întârziere foarte mare” în ceea ce priveşte partajarea informaţiilor despre cazurile de coronavirus, solicitând în acelaşi timp o mai mare solidaritate internaţională în combaterea epidemiei de pneumonie virală.
„Din cele 176 de cazuri semnalate până în prezent în afara Chinei, OMS a primit formulare de declarare a cazurilor complete doar pentru 38% dintre cazuri. Anumite ţări cu venituri mari se află într-o întârziere foarte mare în partajarea cu OMS a acestor date vitale. Nu cred că acest lucru a fost cauzat de lipsa capacităţilor necesare”, a explicat el marţi.
”Fără date mai bune, ne este foarte dificil să evaluăm evoluţia epidemiei sau impactul pe care l-ar putea avea şi să ne asigurăm că furnizăm cele mai adecvate recomandări”, a adăugat el. Douăzeci de ţări din afara Chinei au semnalat cazuri.
Peste 23.500 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost confirmate în China de la apariţia sa, la 31 decembrie, în Wuhan (centru).
Tedros a precizat că OMS trimite măşti, mănuşi şi 18.000 de combinezoane de protecţie în 24 de ţări, precum şi 250.000 de truse pentru detectarea virusului în vederea accelerării stabilirii diagnosticului.
De asemenea, el a reiterat apelul către state să nu impună restricţii de călătorie şi comerciale deoarece ”astfel de restricţii pot avea efectul creşterii fricii şi stigmatizării fără a ameliora în mod semnificativ sănătatea publică”.
”În cazul în care se aplică astfel de măsuri, solicităm ca acestea să fie de scurtă durată şi proporţionale cu riscurile pentru sănătatea publică şi ca acestea să fie revizuite în mod regulat pe măsură ce situaţia evoluează”, a adăugat directorul OMS, citat de AFP.
Numărul de decese confirmate cauzate de noul coronavirus în China a ajuns la cel puţin 490, după ce autorităţile din provincia Hubei au anunţat miercuri 65 de noi cazuri de deces. În actualizarea sa zilnică, comisia de sănătate din provincia Hubei (centru), epicentrul noii epidemii, a raportat, de asemenea, o creştere accentuată a numărului de persoane infectate, cu 3.156 de noi cazuri confirmate. Numărul purtătorilor de noul coronavirus depăşeşte de acum 23.500 în China continentală în ansamblu, conform Agerpres.