Avertisment la granița României. S-a dat RO-Alert în Tulcea și Constanța: Păstrați-vă calmul şi adăpostiți-vă

romania

SURSA FOTO: Dreamstime

Alertă la granița României! În noaptea de sâmbătă spre duminică, a fost emis un mesaj RO-Alert, care avertizează cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian.

Fragmente de drone ar fi putut cădea pe teritoriul României

Alertă la granița României!  În noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 2:45, persoanele aflate în județele Tulcea și Constanța au primit un mesaj RO-Alert, fiind îndemnate să se adăpostească în beciuri sau în adăposturi de protecție civilă. În cazul în care nu există un adăpost disponibil, oamenii au fost sfătuiți să rămână în locuințe, la distanță de ferestre.

„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri sau pereții exteriori.Durata estimată: 90 de minute”, se arăta în mesaj.

Cel mai probabil, este vorba despre fragmente de drone, similar cu situațiile în care au fost emise în trecut alerte RO-Alert pentru județul Tulcea. Totuși, este prima oară când un astfel de mesaj este transmis către locuitorii județului Constanța.

Ulterior, reprezentanții ISU Tulcea au precizat că ar putea fi vorba despre un posibil atac al Federației Ruse asupra unor ținte din Ucraina, aflate în apropierea graniței cu România.

„În această seară a fost transmis un mesaj RO-Alert pe teritoriul județelor Tulcea și Constanța după ce structurile de apărare și securitate națională au interceptat un posibil atac al Federației Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei, în proximitatea graniței cu România.

Mesajul transmite informații de avertizare și de informare a populației cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian și măsuri de adăpostire în cazul în care situația o impune.

Facem mențiunea că aceste mesaje au rolul de informare a populației din zona de graniță a României cu Ucraina despre faptul ca sunt posibile atacuri ale federației și ruse asupra teritoriului ucrainean și ca există posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriului național.

Până la ora emiterii acestui comunicat nu au fost înregistrate apeluri la numărul unic de urgență 112 în dispeceratul ISU Tulcea”, a transmis ISU Tulcea.

Oamenii din zonă au postat pe reţelele de socializare imagini cu atacuri de peste Dunăre, care se aud din Periprava (localitatea tulceană C.A. Rosetti).

Raed Arafat a explicat cum sunt trimise mesajele RO-Alert

Amintim că în luna iulie, Raed Arafat a explicat că mesajele RO-ALERT sunt emise în urma unei analize riguroase realizate de Ministerul Apărării împreună cu IGSU. Când există riscul ca obiecte să cadă din aer, aceste mesaje devin esențiale pentru a proteja siguranța publicului.

Dacă o dronă, doborâtă sau căzută accidental pe teritoriul României, prezintă un pericol, se emite o alertă pentru a avertiza populația.

Șeful DSU a subliniat că aceste alerte nu sunt emise fără un motiv bine fundamentat. Ele sunt bazate pe analizele specialiștilor și au ca principal obiectiv protejarea cetățenilor. Deși pot genera disconfort, alertele sunt esențiale pentru asigurarea siguranței publicului.

„Aceste alerte se dau după o analiză foarte serioasă făcută de Ministerul Apărării împreună cu colegii noștri de la IGSU, pentru că în momentul în care există oricare risc de cădere a unor obiecte din aer, acest mesaj va trebui dat.

Deci noi nu știm ce va fi cu dronă, nu știm dacă drona, din greșeală, va cădea pe un teritoriu al României. Dacă în timpul în care Ucraina încearcă să doboare dronele respective, ca una să fie doborâtă și să cadă pe teritoriul românesc și din cauza asta alertele prin RO-ALERT sunt necesare.

Nu se dau doar de dragul de a le da. Sunt oameni care iau un foarte serios munca lor și când ei consideră că trebuie dată alertă prin RO-ALERT înseamnă că această alertă este justificată. Ne cerem scuze dacă produce deranj, dar în același timp este pentru siguranța populației”, a explicat Raed Arafat, la Digi 24.

Raed Arafat a explicat că, în cazul în care un localnic găsește fragmente de dronă, trebuie să apeleze numărul de urgență 112 pentru a raporta descoperirea. De asemenea, este important ca persoana respectivă să evite apropierea de obiect sau de zona în care acesta se află. Mai multe puteți citi aici.