Atenție la produsele achiziționate din farmacie! ANMDMR ne avertizează că a identificat un tratament medicamentos care nu este autorizat pe teritoriul țării noastre. Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR) ne informează că Arbidol nu are competență de distribuire în România.

Arbidol, interzis și în alte țări

Produsul farmaceutic, cunoscut sub denumirea comercială „Arbidol”, nu este înregistrat nici pe teritoriul statului vecin, Republica Moldova. Cu toate acestea, în farmaciile de peste Prut, există medicamente ce conțin în compoziția lor aceeași substanță activă.

„1. Arbivir-Zdorovie, produse de compania farmaceutică „Zdorovie” SRL Ucraina (se utilizează în profilaxia şi tratamentul gripei A şi B); 2. Arpeflu, produs de Lekpharm SRL, Republica Belarus (utilizat în profilaxia şi tratamentul gripei, cauzată de virusurile gripei de tip A şi B, altor infecţii respiratorii virale acute (IRVA)… AMDM precizează că în prospectul preparatelor cu conținut de Umifenovir nu există informații privind administrarea lui împotriva infecției provocată de COVID-19”, a anunțat Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova.

Arbidol, fabricat în Rusia

Medicamentul Arbidol este creat în Rusia, iar pentru a putea fi comercializat spre alte state europene, este necesară o autorizație de fabricație sau un certificat de bună practică de fabricație emis de o autoritate competentă din Uniunea Europeană. Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a explicat că nu a fost depusă, până acum, nicio cerere de autorizare a Arbidol sau a altui produs medicamentos care conține umifenovir, potrivit știripesurse.ro.

Pastilele fără prescripție medicală, efecte dezastruase

Renunțați să mai luați vitamina D preventiv împotriva Covid-19! Dr Vasi Rădulescu, medic specialist internist, ne avertizează că această administrare nerecomandată medical ne „poate face rău”.

„Să nu ne mai îndopăm cu suplimente, vitamina D nu a arătat beneficii în COVID și să ne informăm corect”.

Dr Vasi Rădulescu a clarificat care este rolul vitaminei D în tratamentul împotriva Covid-19.

„Experții care au făcut metaanaliza au descoperit că nivelurile mai scăzute de vitamina D nu au fost corelate cu riscuri suplimentare, iar administrarea vitaminei D nu a îmbunătățit cu nimic lucrurile în evoluția bolii. Nu este studiu, ci metaanaliză – adică o coroborare de studii. Adică mama studiilor”, susține doctorul Vasi Rădulescu.

Medicul specialist internist ne îndrumă să evităm consumul de medicamente fără prescripție medicală deoarece există riscul de a afecta organe importante precum ficatul.

„Sigur, mulți o țin cu marota „da, dar nici rău nu face, atunci de ce să nu iau?” Ba poate face rău. Niveluri mai crescute de vitamina D pot duce la modificări osoase importante, la tulburări digestive… Iar suplimentele luate cu pumnul pot conține substanțe nedeclarate care pot face mult rău. Nu mai zic de sărmanul ficat care trebuie să le metabolizeze pe toate”, a mai explicat doctorul Vasi Rădulescu.