Preşedintele american Joe Biden îi avertizează, cu şase zile înainte de alegerile de la jumătate de mandat („midterms”), pe candidaţii care sunt pregătiţi să respingă rezultatul scrutinului că acest lucru „este fără precedent, ilegal şi anti-american” şi avertizează că acest lucru „deschide calea haosului”.
Avertismentul lansat de Joe Biden
„Nu mai putem considera democraţia ca şi cum ni s-ar cuveni”, a avertizat pe un ton grav preşedintele democrat, punându-i în gardă pe candidaţii republicani care sunt pregătiţi să nu recunoască rezultatul alegerilor de la 8 noiembrie.
Joe Biden a făcut aceste declaraţii miercuri, la câţiva paşi de Capitoliu, sediul Congresului american, pe care susţinători ai lui Donald Trump, convinşi de victoria miliardarului în alegerile prezidenţiale din 2020 l-au atacat, într-un haos de nedescris, la 6 ianuarie 2021.
„Mi-ar plăcea să pot să spun că asaltul împotriva democraţiei noastre a luat sfârşit în acea zi. Dar nu pot”, a declarat Joe Biden, enumerând un număr de candidaţi pregătiţi să refuze rezultatul alegerilor de la jumătate de mandat, de la 8 noiembrie, primul scrutin organizat în Statele Unite după acest atac.
„Există candidaţi care se prezintă în toate eşaloanele administraţiei americane (…), care refuză să se angajeze să accepte rezultatele alegerilor în care candidează”, a tras un semnal de alarmă locatarul Casei Albe, relatează AFP, potrivit news.ro.
Republicanii neagă în continuare alegerea lui Joe Biden
În aceste alegeri, americanii sunt chemaţi să înnoiască toate cele 435 de mandate din Camera Reprezentanţilor şi o treime din mandatele din Senat.
O serie de posturi de guvernatori şi de aleşi locali sunt de asemenea scoase la vot.
Între aceşti candidaţi, ascensiunea fulgurantă a lui Kari Lake – o candidată la postul de guvernatoare în statul foarte disputat Arizona – le dă fiori reci democraţilor.
Republicana Kari Lake, în vârstă de 50 de ani, continuă să denunţe rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020 şi dă asigurări că acest scrutin i-a fost „furat” lui Donald Trump – în pofida nenumăratelor probe contrare.
Ea ameninţă să nu recunoască rezultatul scrutinului în care candidează.
„Eu voi câştiga alegerile. Acesta este rezultatul pe care-l voi accepta”, a declarat candidata la CNN.
Un număr-record de candidaţi care neagă alegerea lui Joe Biden, dezinformarea pe reţele de socializare şi disensiunile politice profunde din Statele Unite fac autorităţile să se teamă de acte de violenţă în alegerile de la 8 noiembrie.
Fostul preşedinte Donald Trump – care nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea în alegerile prezidenţiale din 2020 – pare pregătit să conteste rezultatul „midterms”, în cazul în care scrutinul le-ar fi defavorabil republicanilor.
„Asta deschide calea haosului în America”, a subliniat Joe Biden.
El a îndemnat totodată Statele Unite să se opună „violenţei politice şi intimidării alegătorilor”.
Şeful statului american a dat drept exemplu cazul lui Paul Pelosi, soţul preşedintei democrate a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi, atacat cu ciocanul la domiciliu, vineri. Agresorul a declarat că o căuta în realitate pe şefa democrată.
Unii agenţi electorali şi aleşi afirmă că au constat o creştere a ameninţărilor şi intimidărilor.
Inflația, miza cea mai urgentă
Persoanele care răspândesc aceste teorii sunt „hotărâte şi reuşesc să se facă auzite”, a avertizat Joe Biden, care încearcă să axeze dezbaterea asupra apărării democraţiei, în timp ce republicanii îi atacă bilanţul economic.
Republicanii – care-l acuză pe preşedintele democrat de gestionare „crudă” a inflaţiei – se arată tot mai încrezători în şansele pe care le au de a-l lăsa pe locatarul Casei Albe fără majoritate în Congres.
Potrivit unui sondaj realizat de Universitatea Quinnipiac, publicat miercuri, 36% dintre americani consideră că inflaţia este miza cea mai ”urgentă” cu care se confruntă Statele Unite.
Dreptul la avort, în jurul căruia democraţii au încercat să-şi mobilizeze baza – se află pe locul doi, cu doar 10%. Alegerile se află pe locul trei, cu 6%.
Potrivit celor mai recente anchete de opinie, opoziţia republicană are şanse foarte mari să preia controlul în Camera Reprezentanţilor.
Soarta Senatului rămâne mai incertă. Însă Joe Biden depune eforturi să inverseze aceste tendinţe.
Americanii ”încă suferă” din cauza inflaţiei, a recunoscut el miercuri, într-o alocuţiune la Casa Albă consacrată locurilor de muncă în industrie, după ce a asistat la demonstraţii de zidit şi de de sudură.
Partidul Democrat – care înfruntă un curent defavorabil – şi-a chemat numele grele în ajutor, precum fostul preşedinte Barack Obama, cu incontestabilul său talent oratoric.
„Dacă eşti neliniştit şi frustrat în acest moment, nu te plânge. Nu te face că nu auzi. Nu lăsa cealaltă tabără să te convingă că votul tău nu contează”, a pledat Barack Obama într-o deplasare, miercuri, în statul foarte disputat Arizona, statul în care candidează Kari Lake.