Într-un interviu la Digi24, Tătaru a atras atenţia că România urmează să ajungă la vârful epidemiei cu noul coronavirus la sfârşitul lunii aprilie, ulterior curba infectărilor ar urma să fie mai abruptă sau mai lină: „Vorbeam de 10-12.000 de cazuri sau mai abrupt dacă era spre 15-20.000. Mergem spre vârf cu o pantă lină pe platou în fierăstrău. Dar vin şi trei zile, 1, 2 şi 3 mai, şi lumea simte nevoia unei relaxări şi trebuie bine gestionat acest moment”.
El a explicat şi motivul pentru care a fost necesară instituirea unei conduceri militare în anumite unităţi sanitare cu probleme din ţară în ce priveşte gestionarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus: „Am avut un DSP slab, nu a putut face faţă. Îmi aduc aminte de situaţia de la Suceava, de managementul defectuos. Nu mai exista nimic, a trebuit să aducem personal din alte judeţe”.
Ministrul a avertizat, totodată, că relaxarea măsurilor restrictive, programată o dată cu încetarea stării de urgenţă, pe 15 mai, va trebui să se facă în funcţie de riscul de transmitere a noului coronavirus în comunitate: „Sperăm că în următoarele două săptămâni vom observa o scădere a numărului de cazuri noi, de decese şi cazuri din ATI”.
Nelu Tătaru a mai declarat că speră ca, în cazul unui nou val de coronavirus la toamnă, să nu mai fie prins niciun spital nepregătit. „Depinde foarte mult ce perioada vom avea. Sper să nu mai fie prins niciun spital sau DSP nepregătite să gestioneze rapid un focar în constituire”, a spus ministrul.
Situatia focarelor COVID-19 din România
Demnitarul a anunțat că la Spitalul Suceava se va reveni începând de joi la conducere civilă și militarii vor pleca. „Peste două zile deja se predă la Suceava managementul unei echipe civile. Avem circuit, un personal reabilitat, încredere recăpătată, avem un spital care poate avea activitate medicală. Personalul medical şi-a ales deja conducere interimară. Rămâne ca ei să poată menţine partea stabilă în care echipa militară i-a adus”.
„Ne pregătim si pentru Deva, Focșani, dar în următoarele două săptămâni, nu se va întâmpla pana nu controlam focarele. La Deva îmi cereau să mai rămână doi ani (conducere militară)”, a mai declarat Tătaru.
Măsuri principale de prevenţie
Întrebat despre distanța potrivită pe care trebuie să o păstrăm de persoanele din jurul nostru, în pandemie, Nelu Tătaru a răspuns: „Organizația Mondială a Sănătății spunea 1,80 m. O păstrăm cât mai mare dacă vreți, să ne înțelegem. Momentul este cel în care ne-am însușit măcar conceptul de distanțare socială este un mare lucru”.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat ce efect are spirtul în lupta cu virusul și a vorbit despre igienă și măsurile de distanțare socială. „Ajută, și studiile de afară ne arată că tot ce înseamnă dezinfectanți pe bază de alcool de 70% sau pe bază de clor pot ucide într-un minut tot ce înseamnă virus sau coronavirus.
Rămâne ca aceste lucruri să ne intre în reflex în fiecare zi, dar nici acest alcool de 70% și nicio soluție bazată pe clor nu înlocuiesc spălatul cu apa și săpunul. Nu înlocuiește igiena, nu înlocuiește obiceiul de a strănuta într-o batistă sau în cot, nu înlocuiește păstrarea unei distanțe dacă suntem răciți”, a spus Nelu Tătaru.