„Reprezentanții poliției sau ai parchetului NU confiscă telefoanele mobile ale celor implicați în accidente rutiere.

Dacă vă sună cineva care vă pretinde bani, pentru facilitarea unei intervenții către autorități sau sub orice alte motive, nu dați curs cererii și nu trimiteți bani, deoarece există riscul major să deveniți victima unei înșelăciuni!

Încercați să apelați în cel mai scurt timp ruda la care face referire apelul, pentru a afla adevărul!”, se arată în postarea de pe Facebook a Poliției Române.

Cum acționează infractorii în cazul „Metodei Accidentul”

Acţiunea infracţională în cazul ”Metodei Accidentul” constă în realizarea contactului telefonic cu victima, căreia i se comunică o ştire şocantă, în esenţă constând în aceea că un membru al familiei sale a fost implicat într-un accident rutier care s-a soldat cu urmări grave, iar pentru diminuarea consecinţelor legale şi/ sau medicale ale evenimentului se solicită o sumă importantă de bani.

Ca o metodă de selectare a victimelor, autorii apelează cu precădere numere din reţeaua de telefonie fixă. Trebuie subliniat că în majoritatea cazurilor infractorii nu au nicio informaţie prealabilă cu privire la victimele lor, acestea fiind contactate absolut întâmplător. Singurul reper pe care autorii se sprijină în acţiunea lor este dat de zona – localitate, cartier, eventual stradă – în care se află locuinţa victimei, întrucât, prin accesul la Internet, pot fi accesate cărţile virtuale de telefon, unde se găsesc şi aceste date.

Apelurile telefonice care anunță presupusul accident al unei rude sunt efectuate la ore târzii din noapte, ceea ce limitează posibilitatea de reacție a victimelor care sunt luate prin surprindere.

Infractorul declanşează discursul-legendă, care este dramatizat şi susţinut, după caz, de două sau mai multe personaje. La realizarea scenariului pot participa mai mulţi infractori, fiecare dintre ei interpretând câte un rol credibil ( avocat, polițist, procuror, medic, etc ), dar poate fi interpretat şi de către un singur autor, care îşi asumă roluri diferite, pe care le susţine prin schimbarea vocii.

Pentru a amplifica tensiunea emoțională, convorbirea poate fi însoțită de ţipete de durere ale presupusei victime a accidentului, sau a presupusului autor care solicită disperat aducerea la îndeplinire a sarcinilor trasate telefonic pentru a scăpa de răspundere.

Pentru sprijinirea ideii că cel care a comis accidentul riscă rigoarea severă a legii, se prezintă victimei că presupusul accident rutier avut loc pe trecerea de pietoni şi/ sau în condiţiile în care cel vinovat se afla sub influenţa alcoolului, iar banii trebuie trimiși de urgență.