Au apărut noi detalii despre valul de aer polar care va ajunge în România. Meteorologii informează că vremea din Europa va fi la extreme, iar România va fi străbătută, în zilele următoare, de o masă de aer polar, care va face ca temperaturile să fie destul de scăzute pentru această perioadă.
Meteorologii informează că vremea din Europa va fi la extreme, urmând ca partea de sud-vest să fie lovită de căldură, în timp ce partea centrală și de est să se confrunte cu temperaturi scăzute.
„Avem o schimbare de circulație atmosferică, care va împărți continentul european în două. Dacă în sud-vest, mai ales în Spania, vor fi temperaturi foarte ridicate, care pot ajunge până la 40 de grade Celsius, în Europa Centrală și de Est, vor fi temperaturi mai scăzute decât în mod obișnuit, anume cu 5 sau 7 grade.
Cauzele sunt legate de felul în care se comportă zona arctică, fiind mult mai caldă decât ar fi normal, anume cu peste 3 grade.
Apele furnizează o încărcătură de vapori, modificând echilibrul
Acest fenomen produce o perturbare. De exemplu, în Marea Kara, se înregistrează temperaturi ridicate, iar în zona Mării Barents există deja un strat de gheață cu extindere mult mai mică decât ar fi normal.
Astfel, apele care sunt libere furnizează atmosferei o încărcătură de vapori și modifică echilibrul dintre zona polară și zona tropicală.
Primăvara este un anotimp al tranzițiilor, când se reconfigurează toate aceste circulații dinspre sezonul rece înspre sezonul cald. Cu toate acestea, pe fondul încălzirii globale, avem contraste mult mai mari”, a spus Roxana Bojariu, climatolog ANM.
Sezonul tornadelor s-a declanșat timpuriu
De asemenea, climatologul a accentuat faptul că sezonul tornadelor s-a declanșat, în acest an, destul de devreme, fiind o consecință a încălzirii globale.
„Tornadele pot să apară oriunde, inclusiv în țara noastră. Cu toate acestea, în Europa, tornadele nu sunt la fel de puternice ca cele din America de Nord.
Într-adevăr, este vorba despre o declanșare timpurie a sezonului tornadelor, lucru valabil și pentru Statele Unite.
Din cauza încălzirii globale, există mai multă căldură în sistem și o cantitate sporită de vapori de apă”, a spus Roxana Bojariu, climatolog ANM.