Așadar, astronomii au transmis că asteroidul numit 2015 BY310 are un diametru de aproximativ 1.000 de metri și va trece pe lângă pământ în ziua de vineri, 10 martie.
Asteroidul călătorește în jurul Soarelui de circa doi ani, ceea ce înseamnă că roca trece ocazional prin orbita Pământului, conform informațiilor transmise de dailystar.co.uk
Asteroidul se va afla la 6,4 milioane de kilometri de planeta noastră
Asteroidul se va afla vineri, 10 martie, la 6,4 milioane de kilometri de planeta noastră. Următoarea dată când asteroidul va trece pe lângă Pământ va fi pe 5 martie 2025, când roca se va afla și mai aproape de Terra.
Asteroidul a fost observat pentru prima dată în ianuarie 2015, iar ultima oară când a fost văzut a fost pe 5 iulie 2021. Experții NASA sunt încrezători în ceea ce privește estimările traiectoriei rocii și spun că nu există șanse ca asteroidul să lovească Terra.
De asemenea, NASA susține că tehnologia din momentul de față permite schimbarea traiectoriei rocii, în cazul în care va exista riscul ca un asteroid să intre în coliziune cu Pământul.
Molecule necesare pentru apariția vieţii au fost găsite în mostre culese de pe un asteroid
Conform unor studii publicate în revista Science la sfârşitul lunii februarie, primele analize ale mostrelor culese de sonda spațială Hayabusa 2 de pe asteroidul Ryugu arată că în compoziţia acestora se află unele dintre moleculele considerate indispensabile pentru apariţia vieţii.
Asteroidul Ryugu, aflat pe o orbită în jurul Soarelui între orbitele planetelor Pământ şi Marte, a fost vizitat în 2020 de sonda japoneză Hayabusa 2, care a adus pe Terra mostre de materie culese de pe asteroid.
Aceasta este cea de-a doua misiune de acest fel din istorie, după ce prima misiune Hayabusa a cules, în 2010, praf de pe asteroidul Itokawa. Această primă misiune a fost însă un semieşec, cantitatea de material colectată fiind de ordinul microgramelor din cauza unei defecţiuni a sistemului de colectare. Pentru comparaţie, misiunea Hayabusa 2 a reuşit să aducă pe Pământ 5 grame din asteroidul denumit oficial 162173 Ryugu.
Analiza unui eşantion din materia prelevată de Hayabusa 2 a arătat că acest asteroid bogat în carbon conţine molecule ce sunt considerate cruciale pentru viaţă, printre care nu mai puţin de 15 aminoacizi, care sunt cărămizile din care se formează proteinele.