Avertismentului momentului vine din Ucraina. Lumea ar trebui să ia în serios amenințările Rusiei, susține consilierul șefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak. El a făcut referire, în context, la pericolul reprezentat de armele nucleare.
Avertsiment fără precedent venit direct din Ucraina, prin vocea lui Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene. Acesta a susțiut că lumea trebuie să ia în serios ameninţările ruseşti referitoare la armele nucleare.
Avertisment nuclear din Ucraina privind intențiile Rusiei
„Lumea ar trebui să ia în serios ameninţările Federaţiei Ruse. Vedeţi, este ca în cazul oamenilor imprevizibili şi instabili psihologic şi emoţional… Aşa arată Rusia, ca o persoană cu spume la gură, care aleargă pe jumătate goală şi ameninţă cu un cuţit ruginit”, a susținut consilierul.
El este de părere că lumea ar trebui să fie pregătită, pentru că Rusia „încă poate ceda nervos”, iar un astfel de scenariu trebuie prevăzut şi pregătit pentru acţiuni preventive.
„Este nevoie de o abordare responsabilă, pentru că Rusia are, totuşi, arme nucleare. Ţările europene, Statele Unite ale Americii trebuie să pregătească în prealabil un protocol de acţiuni, inclusiv preventive, dacă aceşti tipi cedează nervos şi aleargă, cu pantalonii uzi, să apese butonul” – adăugat Mihailo Podoliak, citat de rbc.ua.
Când va ordona Vladimir Putin folosirea armelor nucleare
De altfel, jurnalistul de investigaţie şi şeful Bellingcat Hristo Grozev a apreciat că Vladimir Putin va ordona folosirea armelor nucleare împotriva Ucrainei doar atunci când va fi sigur că toate cele cinci persoane care trebuie să apese butoanele pentru a lansa o bombă nucleară vor îndeplini ordinul. În opinia sa, preşedintele Rusiei înţelege că, dacă unul dintre ei refuză să respecte ordinul, întreaga piramidă a puterii lui Putin se poate prăbuşi.
„Dacă Putin decide să dea un ordin de utilizare a armelor nucleare, trebuie să fie sigur că toată lumea de-a lungul lanţului va îndeplini acest ordin. El înţelege: dintre aceste cinci mâini, care trebuie să apese butoanele în succesiune, dacă una nu se conformează, atunci acesta va fi un semnal de insubordonare. Şi poate chiar moartea fizică a lui Putin. Prin urmare, până nu va fi sigur că toată lumea se va conforma, nu va da acest ordin”, a declarat Grozev pentru Radio Liberty .
Potrivit acestuia, Putin, printre altele, a început războiul în Ucraina pentru a evita protestele sociale, în special din partea tinerilor gânditori, şi pentru a păstra sistemul de putere existent. În acelaşi timp, războiul a arătat instabilitatea Rusiei şi în armată.
Care a fost răspunsul Rusiei cu privire la pericolul nuclear
„Cel mai mare potenţial de protest este acum printre cei mai informaţi oficiali de securitate. O putem numi „partea intelectuală a GRU”, adică oameni care au cu adevărat informaţii complete. Şi, de asemenea, elita FSB, care cunoaşte numărul concret de victime în rândul trupelor ruse, ştie că mamele, soţiile, surorile morţilor sau soldaţii ruşi dispăruţi nu încetează să pună întrebări. Ei ştiu că această situaţie va scăpa într-o zi de sub control. Acestea sunt acele părţi ale forţelor de securitate care cunosc pericolele pentru regim şi ei înşişi îşi pregătesc acum viitorul. Unii dintre ei caută o oportunitate de a-şi scoate familiile din Rusia, toată lumea caută modalităţi de a transfera banii de corupţie acumulaţi în dolari şi euro. Acesta este deja un fel de trădare a acestor oameni, pentru că ei nu urmează ordinele ideologice ale Kremlinului, ci se pregătesc pentru o realitate alternativă.
El a adăugat că elitele ruse înţeleg deja că Putin nu le poate garanta nimic.
Trebuie amintit că Rusia a susținut că nu va folosi arme nucleare în războiul din Ucraina Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Viacheslav Volodin, a apreciat că Rusia ar putea lansa o lovitură nucleară doar ca răspuns la acelaşi tip de atac.