Autorităţile de supervizare trebuie să urmărească cu atenţie sectorul bancar "din umbră" şi nivelul datoriei pieţelor emergente, la zece ani de la falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers, a afirmat sâmbătă Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat postului de radio France Inter, transmite Bloomberg. 

Deoarece băncile "au cules roadele" afacerilor mai riscante din timpul crizei financiare, până la sfârşitul anului trecut investitorii specializaţi au introdus în sectorul bancar european din umbră active de peste 42.000 de miliarde de euro (49.000 de miliarde de dolari), sau aproximativ 40% din sistemul financiar al Uniunii Europene, conform datelor publicate luni de Comitetul european pentru riscuri sistemice (ESRB).

"Unul din principalele riscuri pe care trebuie să-l analizăm astăzi este în afara sistemului bancar, aşa numitul sistem bancar din umbră, care este mai puţin reglementat. El este reprezentat de marile fonduri de investiţii, care sunt parţial americane. Trebuie să întărim supervizarea în acest domeniu", a declarat Francois Villeroy de Galhau, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Franţei. 

Acesta a atras atenţia şi asupra riscurilor provocate de datoriile pieţelor emergente, citând recentele crize din Turcia şi din Argentina. 

În 2001, datoriile corporaţiilor şi gospodăriilor reprezentau 190% din PIB-ul global, procentul urcând la 210% din PIB-ul global în 2007 (înaintea începerii crizei financiare) şi ajungând în prezent la 240% din PIB-ul global, a explicat oficialul BCE. "Economiile avansate şi-au redus puţin datoriile, dar acestea au crescut substanţial în ţările emergente", a declarat Francois Villeroy de Galhau, văzut de economişti ca un potenţial candidat pentru a-i succeda anul viitor lui Mario Draghi în fruntea BCE.