Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a îndemnat marți țările să mențină supravegherea infecțiilor cu coronavirus, afirmând că lumea este „oarbă” în ceea ce privește modul în care se răspândește virusul din cauza scăderii ratelor de testare, transmite Reuters.

Ratele de testare au scăzut substanțial

„Pe măsură ce multe țări reduc testele, OMS primește din ce în ce mai puține informații despre transmitere și secvențiere”, a declarat directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferință de presă la sediul agenției ONU din Geneva.

„Acest lucru ne face să fim din ce în ce mai orbi în ceea ce privește modelele de transmitere și de evoluție”.

Bill Rodriguez, directorul executiv al FIND, un grup de ajutor global care lucrează cu OMS la extinderea accesului la testare, a declarat că „ratele de testare au scăzut cu 70-90%”.

„Avem o capacitate fără precedent de a ști ce se întâmplă. Și totuși, astăzi, pentru că testarea a fost prima victimă a unei decizii globale de a lăsa garda jos, devenim orbi la ceea ce se întâmplă cu acest virus”, a spus el.

UE se va îndepărta de faza de urgență a pandemiei COVID

Comisia Europeană urmează să transmită că UE a intrat într-o nouă fază post-emergență a pandemiei, în care testele ar trebui să fie direcționate, iar monitorizarea cazurilor de COVID-19 ar trebui să fie similară supravegherii gripei pe bază de eșantioane, potrivit unui proiect de document consultat de sursa citată.

Schimbarea vine pe fondul scăderii treptate a numărului de cazuri și a numărului de decese legate de COVID-19, datorită răspândirii variantei mai puțin virulente Omicron și imunizării a peste 70% din populația UE, jumătate din populație primind și o doză de rapel.

„Această comunicare propune o abordare pentru gestionarea pandemiei în următoarele luni, trecând de la un mod de urgență la un mod mai durabil”, se arată în proiectul de document al UE.

Documentul vine și cu avertismente

Documentul UE nu este obligatoriu și vine cu avertismente clare că „virusul COVID-19 este aici pentru a rămâne”, probabil cu apariția unor noi variante, și, prin urmare, „vigilența și pregătirea rămân esențiale”.

Proiectul de document, pregătit de comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides și care urmează să fie adoptat miercuri, avertizează că sunt posibile noi valuri și recomandă guvernelor UE să rămână în gardă și să fie pregătite să revină la măsuri de urgență, dacă este necesar.