Organizația Mondială a Sănătății a transmis că revenirea la izolarea totală trebuie să reprezinte ultima soluție în ceea ce privește restricțiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus. OMS subliniază că această măsură nu este sustenabilă și are un impactul social și economic mare.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a subliniat marţi că reîntoarcerea la perioada de izolare totală, pe care o preconizează deja unele ţări din Europa în faţa creşterii numărului de cazuri de COVID-19, trebuie să fie „ultima soluţie” în actuala luptă împotriva pandemiei de coronavirus, relatează EFE, conform Agerpres.
„Restricţiile mari de mişcare care ţin multă lume în casă şi limitează multora posibilitatea de a merge la lucru şi a socializa trebuie să fie ultima soluţie atunci când vine vorba de prevenirea COVID-19 şi evitarea saturării sistemelor sanitare”, a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.
Acesta a precizat că acest tip de măsuri „nu sunt sustenabile, ţinând cont de impactul social şi economic mare”.
De asemenea, Jasarevic a insistat că „nu este vorba de a alege între a lăsa virusul liber sau a închide societăţile noastre” şi a subliniat că există mai multe mijloace pentru a combate pandemia care includ igiena mâinilor, distanţarea fizică, utilizarea măştilor sanitare şi urmărirea cazurilor şi a contactelor de către reţelele sanitare”.
Purtătorul de cuvânt al OMS a precizat că măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului trebuie să depindă întotdeauna de rapoartele privind riscurile locale şi a subliniat că izolarea la nivel naţional „nu poate fi o măsură de control implicită”.
Pe de altă parte, acesta a admis totuşi că „unele ţări s-au văzut obligate să adopte măsuri pentru ca cetăţenii să rămână acasă pentru a gestiona rapid creşterea numărului de cazuri de COVID-19 şi spitalizările” şi a câştiga astfel timp pentru a ameliora capacitatea de răspuns a sistemelor lor sanitare.
Care este situația în România
Ultimul bilanț furnizat de către Grupul de Comunicare Strategică arată că pe teritoriul României, au fost confirmate 160.461 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19) iar 120.515 pacienți au fost declarați vindecați.
În ultimele 24, au fost înregistrate 3.109 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Datele publicate marți de către Institutul Național de Sănătate Publică arată că Bucureștiul a intrat deja în scenariul roșu.
Bucureștiul a ajuns la o rată de incidență de 3,11 cazuri de coronavirus la mia de locuitori. În aproape toate județele, cu excepția a trei, se înregistrează un trend ascendent al infecțiilor cu coronavirus.