Avertisment OMS: Următoarea pandemie ar putea oricând să „bată la uşă”

Sursă: Youtube/„World Health Organization (WHO)”

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a anunțat că a sosit momentul pentru avansarea negocierilor privind prevenirea următoarei pandemii, avertizând că următoarea pandemie ar putea oricând să „bată la uşă”.

OMS avertizează că ar trebui luate măsuri pentru prevenirea următoarei pandemii

Luni, 22 mai 2023, în cadrul reuniunii anuale a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus a solicitat statelor membre să realizeze reformele necesare pentru pregătirea următoarei pandemii şi să onoreze un angajament anterior privind creşterea finanţării OMS.

„Această problemă nu poate fi evitată. Dacă nu facem modificările care trebuie făcute, atunci cine o va face? Şi dacă nu le facem acum, atunci când? Un angajament din partea acestei generaţii (printr-un acord privind pandemiile) este important, pentru că această generaţie este cea care a văzut cât de îngrozitor poate fi un mic virus”, a declarat, luni, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit agenției de presă Reuters.

Potrivit sursei citate anterior, statele membre urmează să dezbată bugetul OMS pe 2024-2025, care include majorări ale taxelor anuale, și să discute despre accesul la servicii medicale de bază pentru cei opt miliarde de cetăţeni de pe această planetă.

OMS a anunțat că variola maimuţei nu mai reprezintă o urgenţă de sănătate globală

Vă amintim că, la începutul acestei luni, Tedros Adhanom Ghebreyesus a anunțat că epidemia de mpox, o maladie virală cunoscută sub numele de „variola maimuţei”, nu mai este o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.

„Nu mai reprezintă o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, a zis directorul general al OMS, potrivit sursei citate anterior.

OMS a declarat variola maimuţei drept urgenţă de sănătate publică de interes internaţional în iulie 2022 şi a reconfirmat acel statut epidemiologic în noiembrie 2022 şi în februarie 2023. Statutul decretat de OMS pentru o boală are scopul de a declanşa o reacţie internaţională coordonată şi de a debloca fonduri pentru ca ţările lumii să poată colabora în privinţa distribuirii de vaccinuri şi tratamente medicale.

Peste 87.000 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate la nivel global de la începutul anului 2022 şi până în data de 8 mai 2023, potrivit celui mai recent raport al OMS. Chiar dacă OMS anunţase în prima parte a acestui an că a observat o scădere susţinută a numărului de cazuri raportate, reprezentanţii săi s-au declarat totuşi îngrijoraţi de o posibilă reapariţie a bolii în anumite regiuni şi de o transmitere persistentă a virusului în anumite ţări.