Guterres a subliniat că, în special, în țările slab dezvoltate și în rândul populației sărace, securitatea alimentară este pusă într-un mare pericol din cauza războiului.
Prețurile alimentelor au crescut cu 30%
Dacă exporturile alimentare din Ucraina nu vor reveni la nivelul de dinainte de război, a avertizat secretarul general al Națiunilor Unite, atunci lumea se va confrunta cu o foamete care va dura ani de zile.
Uleiul de floarea soarelui, produs în Ucraina și comercializat în întreaga lume, precum și alte produse cerealiere, care acoperă o parte importantă din necesarul mondial, nu pot fi exportate pentru că porturile din această țară sunt închise. Ceea ce duce la scăderea livrărilor și creșterea prețurilor.
Conform datelor Națiunilor Unite, prețurile alimentelor la nivel global au înregistrat o creștere de 30%.
Într-un discurs rostit ieri la New York, Guterres a spus: „Războiul a împins zeci de milioane de oameni la limita insecurității alimentare, insecuritate care ar putea deschide calea unei alimentații insuficiente, foametei și în cele din urmă a sărăciei în rândurile unui larg segment al populației. Dacă vom acționa împreună, în lume există alimente cât să ajungă pentru toată lumea. Dar dacă nu vom soluționa astăzi această problemă, în lunile următoare, ne-am putea confrunta cu o lipsă a alimentelor la nivel global”.
ONU, încercări de a restabili o normalitate privind importurile
Antonio Guterres a subliniat că dacă nu se va face niciun pas în privința producției alimentare a Ucrainei, nu se va găsi nicio soluție eficientă acestei crize și a adăugat că și îngrășămintele produse în Rusia și Belarus trebuie să ajungă pe piața globală.
Referitor la acest subiect, Guterres a afirmat că are discuții intense cu Rusia și Belarus și că prin discuțiile cu reprezentanții SUA și ai Uniunii Europene încearcă să stabilească importurile la un nivel normal.
Declarațiile lui Guterres au fost făcute în aceeași zi în care Banca Mondială a alocat încă 12 miliarde de dolari pentru soluționarea problemei insecurității alimentare din lume.
Aproape 20 de milioane de tone de cereale, blocate
Înainte de izbucnirea războiului, Rusia și Ucraina acopereau 30% din necesarul de cereale la nivel mondial. Ucraina era amintită drept „coșul cu pâine” al lumii, iar în fiecare lună erau exportate 4,5 milioane de tone de produse agricole prin porturile sale.
Din 24 februarie, când Rusia a lansat operațiunea militară, și până în prezent, livrările s-a redus semnificativ, iar prețurile au explodat. După anunțul de sâmbătă al Indiei, un alt producător de cereale, că a oprit exporturile, prețurile au crescut și mai mult.
Conform Națiunilor Unite, în acest moment, aproximativ 20 de milioane de tone de cereale din vechea recoltă nu pot fi scoase din Ucraina. Dacă va fi permisă scoaterea acestei cantități pe piața mondială va avea loc o mare relaxare la nivelul întregii lumi, transmite Cumhuriyet.